videographer
Posts: 25
Joined: Wed Mar 28, 2012 8:38 am
Delivery Date: 07 Jun 2012
Location: Wisconsin

Low temperature front end noise?

Mon Dec 23, 2013 9:17 pm

2nd winter with my SLR PWRD 2012 Leaf. Last winter I noticed a clunking noise in the left-front suspension when driving in cold weather. Took it to the dealership twice, but other than greasing some stuff they were not much help. This winter the noise seems to be coming from both sides. How many of us cold-country folks have seen (heard) this, and perhaps more important, has anyone gotten it fixed?

Thanks in advance -
Madison, Wisconsin
2012 Black SL
Delivery date - June 8, 2012
Solar powered from a 4.15Kw PV array!

vegastar
Posts: 208
Joined: Mon Dec 13, 2010 11:29 am
Delivery Date: 07 Jul 2011
Leaf Number: 5564
Location: Portugal

Re: Low temperature front end noise?

Tue Dec 24, 2013 5:41 am

I have the same noise coming from the left front suspension when passing over bumps. The noise only appears in cold weather. Will probably go to the dealer in a cold morning in the coming days.
2011 Nissan LEAF since 2011-07-07, 151000 km on 2018-03-03, 7 bars, 37.9Ah.

essaunders
Posts: 378
Joined: Mon May 03, 2010 7:20 am
Delivery Date: 20 Jan 2012
Location: southern NH

Re: Low temperature front end noise?

Tue Dec 24, 2013 8:04 am

I'm getting a suspension 'clunk' in cold weather too. My car anniversary is in late January - so hopefully it'll be cold and i'll have my dealer check my car noise out.

philipc2000
Posts: 4
Joined: Tue Aug 20, 2013 7:45 pm
Delivery Date: 20 Sep 2013

Re: Low temperature front end noise?

Thu Mar 20, 2014 7:01 pm

My 2011 Leaf with 15K miles also has the same scratchy front suspension noise when I drive over speed bumps in 40-degrees-or-colder weather.

My local Nissan dealer in Charlotte, NC, says their other Leaf cars in their used car lot also has the same noise, so they say it is "normal" and would not fix it.

Please let me know if anyone has this fixed, and which parts were fixed?

Thanks,
Philip

kubel
Posts: 1609
Joined: Mon Feb 13, 2012 11:38 am
Leaf Number: 19628
Location: Southeast Michigan

Re: Low temperature front end noise?

Thu Mar 20, 2014 9:05 pm

I have a similar problem on my 2012. What sounds like a clunking noise will eventually develop into a slightly longer moan (like a rusty hinge). It's a ball joint. Dealership won't repair it, can't reproduce the issue- but it's there every day I drive it. I can't wait for Tesla to take over...
2012 Nissan LEAF SV
20% degradation in 42k miles
Leased 5-17-2012, Returned 1-15-2016


2017 Chevy Volt LT
Siren Red Tintcoat
Leased 10-21-2016

Levenkay
Gold Member
Posts: 508
Joined: Mon Sep 26, 2011 10:01 pm
Delivery Date: 11 Aug 2018
Leaf Number: 308382
Location: Portland, OR

Re: Low temperature front end noise?

Thu Mar 20, 2014 10:07 pm

I experienced very similar symptoms in my 2012 LEAF SL: A creaking noise when going over low-speed speed bumps (which looked like the city's standard "two foot residential" style) at low to moderate speeds. Like the OP, it seemed to me that cold weather (temperatures in the 30s of degrees F) aggravated the problem. The best way I could describe the noise was to say it sounded like two Styrofoam picnic ice-chests rubbing against one another.

The dealer's tech took the car out for a brief spin and confirmed my report of the noise, adding that he also heard a clicking sound from the CV joints (I had heard a clicking, but had put it down to having rocks in one of the tire treads). The dealer's shop (Wilsonville Nissan) told me they'd need to order a repair part, and had me come back the next day. They corrected both problems at no charge. I can't find any record of their remedy for the clicking joints (I believe they said that they just lubed them, same as other folks have reported here), but they did list what they did for the squeaks:

"VERIFIED CONCERN OF CREAK/SQUEAK NOISE OVER BUMPS AT LOWER SPEEDS. ISOLATED NOISE TO SWAY BAR BUSHINGS, REPLACED BOTH SWAY BAR BUSHINGS AND ROAD TESTED THE SAME AGAIN. VERIFIED NOISE NO LONGER HEARD ON ROAD TEST AFTER REPAIR"

philipc2000
Posts: 4
Joined: Tue Aug 20, 2013 7:45 pm
Delivery Date: 20 Sep 2013

Re: Low temperature front end noise?

Fri Mar 28, 2014 6:57 pm

Dear Levenkay,

Your diagnosis was right on target. I told my local Nissan dealer the exact part you mentioned, and they did a test drive with me, noticed the noise, and replaced the parts.

No fuss, no guesswork.

Thanks again!
Philip

garsh
Posts: 1173
Joined: Sat Feb 12, 2011 5:27 am
Delivery Date: 05 Apr 2012
Location: Pittsburgh PA

Re: Low temperature front end noise?

Mon Feb 23, 2015 7:02 am

My car is out of warranty, and I'm getting a really bad creaking sound now in the cold weather.
I looked to buy a couple stabilizer bar bushings online, and here's what I'm finding:
  • 2011-2012 Leaf Stabilizer Bar Bushing, 54613-JD04A, $60
  • 2013-2015 Leaf Stabilizer Bar Bushing, 54613-3NK0B, $6
Why is there such a huge difference in price? Are the parts actually different?
2012 Black SV, bought 2012-04-04, sold 2019-05-10. 7 bars, 101,850 miles.
Current rides: 2018 Tesla Model 3 Performance, 2018 Chevrolet Volt LT

User avatar
mwalsh
Posts: 9633
Joined: Thu Apr 22, 2010 10:10 am
Delivery Date: 05 Jan 2011
Leaf Number: 0213
Location: Garden Grove, CA

Re: Low temperature front end noise?

Mon Feb 23, 2015 8:35 am

garsh wrote:[*]2011-2012 Leaf Stabilizer Bar Bushing, 54613-JD04A, $60


$12 aftermarket (Febest) part any better for you?

http://www.amazon.com/54613-Jd04A-54613 ... B00HCORMZS
2011 Blue Ocean SL with 81,000 miles
2015 pack on 12/30/15
Tinted windows
Bridgestone Ecopia 422+ tires
L1 EVSE upgrade
FIAMM horns
Superbright LED lighting
2013 sun visors
LED shifter
Heated seats
GT-R map lamp lenses
Altima illuminated door switches

lipower
Posts: 61
Joined: Sun Nov 27, 2011 7:56 am
Delivery Date: 16 Dec 2011
Leaf Number: 5852
Location: Antioch, IL

Re: Low temperature front end noise?

Mon Feb 23, 2015 9:58 am

My brother's 2013 started having the loud clunk a few weeks ago. Having the wheel turned while backing up is when it is the worst. Then last week my 2012 started having the same issue. I just made a service appointment for tomorrow. I will update after it's fixed.
• '12 Black LEAF SL Rec: 12/16/11
• GE Wattstation L2/30A
• 5.7kW Solar Array 28 Evergreen 205 w/Enphase M190
https://enlighten.enphaseenergy.com/pub ... /S7fx96349

Return to “Problems / Troubleshooting”