ggtronic
Posts: 4
Joined: Thu Dec 07, 2017 12:44 pm
Delivery Date: 07 Oct 2014

Re: Brakes Fail upon Powering On

Wed Feb 07, 2018 7:59 am

same issue feb. 7 2018 in Québec Canada :cry: : car was outside -10degC , went out to eat breakfast , 30 minutes later get out of restaurent and my 2015 Leaf had almost no break : break pedal do nothing for the first 75% action and the last 25% throw finally block the wheels... strange pump+clicking noise on the passenger side firewall while braking

I do not believe into 12v battery problem at ALL :
my 12v battery was replace under warranty 3 month ago

i do not believe into brake fluid problem :
air or water would create a different scenario and would gradually happend instead of instant problem

i suspect the actuator to failed because of humidity problem in relays or contact ?
deffinitely look like software/electric problem !

User avatar
RegGuheert
Posts: 6294
Joined: Mon Mar 19, 2012 4:12 am
Delivery Date: 16 Mar 2012
Leaf Number: 5926
Location: Northern VA

Re: Brakes Fail upon Powering On

Wed Feb 07, 2018 9:15 am

ggtronic wrote:i suspect the actuator to failed because of humidity problem in relays or contact ?
deffinitely look like software/electric problem !
That would be my guess, too. Have you not had the fix applied, yet?

BTW, I thought part of the fix was to have the software increase the voltage of the charging system under certain cold conditions to try to help resolve this issue.
RegGuheert
2011 Leaf SL Demo vehicle
10K mi. on 041413; 20K mi. (55.7Ah) on 080714; 30K mi. (52.0Ah) on 123015; 40K mi. (49.8Ah) on 020817; 50K mi. (47.2Ah) on 120717; 60K mi. (43.66Ah) on 091918.
Enphase Inverter Measured MTBF: M190, M215, M250, S280

ElectricEddy
Posts: 473
Joined: Tue Feb 25, 2014 1:42 pm
Delivery Date: 31 Oct 2016
Leaf Number: 313506
Location: Nanaimo, B.C.

Re: Brakes Fail upon Powering On

Thu Feb 08, 2018 2:21 pm

RegGuheert wrote:
ggtronic wrote:i suspect the actuator to failed because of humidity problem in relays or contact ?
deffinitely look like software/electric problem !
That would be my guess, too. Have you not had the fix applied, yet?

BTW, I thought part of the fix was to have the software increase the voltage of the charging system under certain cold conditions to try to help resolve this issue.


NTB15-089
http://newyork.cbslocal.com/2016/03/12/ ... ke-recall/
Check mait records to ensure this has been done
Pearl White Sl
mfd date 09/16

ydrape
Posts: 8
Joined: Sat Jul 01, 2017 10:50 am
Delivery Date: 11 May 2017
Leaf Number: 329614
Location: Montréal, Qc

Re: Brakes Fail upon Powering On

Fri Feb 09, 2018 9:39 am

ElectricEddy wrote:
RegGuheert wrote:
ggtronic wrote:i suspect the actuator to failed because of humidity problem in relays or contact ?
deffinitely look like software/electric problem !
That would be my guess, too. Have you not had the fix applied, yet?

BTW, I thought part of the fix was to have the software increase the voltage of the charging system under certain cold conditions to try to help resolve this issue.


NTB15-089
http://newyork.cbslocal.com/2016/03/12/ ... ke-recall/
Check mait records to ensure this has been done


I had exactly tje same problem as ggtronic last november when it was 32 F and relatively high humidity. The car was towed to dealer. Later, I talked about the recall to the technical adviser and after reading the DTC, he was categoric that the problem has no relation to the recall. To have all DTC removed, they had to replace the Brake Master Cylinder, the ABS Hydraulic Assembly Module and Harness, all under guarantee. Since that, everything is OK with the car. Before i had the brake failure, nothing was wrong with this car for the 6 months I had it and the mileage was around 10,000.
2015 SL Leaf made 03/2015
purchased used May 2017; 12/12 bars
Sts Bat: aHR = 58, SOH = 93% Hx = 89%

CTinker
Posts: 12
Joined: Mon Nov 21, 2016 4:05 pm
Delivery Date: 21 Nov 2016
Location: Maine

Re: Brakes Fail upon Powering On

Sat Feb 17, 2018 7:59 am

I had the same problem outlined in this post.

The DTC’s from Leafspy were: C118a 0109 and C1A61 0109

“Codes stored C118a, C1A61 History codes. Checked for power and ground to control unit, OKAY. Will need to start with new brake controller and then test further”
Estimate $2395.84 for new Brake Controller.

They said the battery was fine and I haven’t seen the voltage go below 12v on Leafspy. After reading the data they mentioned that the Brakes were being supplied with power and then it just dropped.

The car already had the brake controller reprogrammed in 2015. I believe that is the voluntary recall.

The car runs fine now and I can’t see myself spending $2400 to fix a problem that isn’t occurring now and might not even be fixed. I filed a complaint on Safercar.gov as suggested in the post.

Is there any other fix? Should I shell out the money for a new brake controller? My only plan moving forward would be to replace the battery next winter.
2013 SL w/o premium package with 21,400miles

User avatar
RegGuheert
Posts: 6294
Joined: Mon Mar 19, 2012 4:12 am
Delivery Date: 16 Mar 2012
Leaf Number: 5926
Location: Northern VA

Re: Brakes Fail upon Powering On

Sat Feb 17, 2018 9:46 am

CTinker wrote:Is there any other fix?
I would purchase a high-quality trickle charger and keep your 12V battery topped off, particularly in cold weather.
CTinker wrote:Should I shell out the money for a new brake controller?
I wouldn't until I addressed the possibility that the 12V battery may have been low. (LeafSpy and Nissan technician comments not withstanding.)
RegGuheert
2011 Leaf SL Demo vehicle
10K mi. on 041413; 20K mi. (55.7Ah) on 080714; 30K mi. (52.0Ah) on 123015; 40K mi. (49.8Ah) on 020817; 50K mi. (47.2Ah) on 120717; 60K mi. (43.66Ah) on 091918.
Enphase Inverter Measured MTBF: M190, M215, M250, S280

alozzy
Posts: 1075
Joined: Fri Jan 20, 2017 4:25 pm
Delivery Date: 18 Jan 2017
Location: Vancouver, BC
Contact: Website

Re: Brakes Fail upon Powering On

Sat Feb 17, 2018 8:22 pm

@CTinker The NTB15-089 recall should be fixed for free. I'd take it to a dealer, don't mention that you have any brake problems and tell them you want the recall work done. Once the recall work is completed (software fix), see if your brake issues go away. Only if they return then consider other options.
Vancouver, CA owner of a 2013 Ocean Blue SV + QC, purchased 01/2017 in WA
Zencar 12/20/24/30A L1/L2 portable EVSE
1-1/4" Curt #11396 hitch
After market, DIY LED DRLs
LeafSpy Pro + Konnwei KW902 ELM327 BT OBDII dongle
Loving my first BEV :D

ggtronic
Posts: 4
Joined: Thu Dec 07, 2017 12:44 pm
Delivery Date: 07 Oct 2014

Re: Brakes Fail upon Powering On

Mon Feb 19, 2018 3:03 pm

i repeat : 12v battery are not the cause of this bad failure...

dealer kept my 2015 Leaf for 3 days with no fix ... they believe the
IPDM might be the problem with intermitent contact or load protect fail ?
283$cad for replacement ... i'm waiting for a free recall fix unless the problem come back too often... :x

Image
.
Image

video of my problem :
https://youtu.be/3SCwORR3qbQ

pinkbutterfly10
Posts: 2
Joined: Fri Apr 28, 2017 5:31 pm
Delivery Date: 21 May 2016
Leaf Number: 027285

Re: Brakes Fail upon Powering On

Wed Apr 04, 2018 1:10 pm

I have exactly the opposite problem. Brakes lock up on powering on. Had it dragged on and off a flatbed to the dealer. Dealer seems clueless. I just replaced the 12v battery hoping that's the problem. Will wait and see.

TLeaf13
Posts: 8
Joined: Mon Oct 23, 2017 12:19 pm
Delivery Date: 06 Apr 2017
Leaf Number: 402991

Re: Brakes Fail upon Powering On

Wed Apr 18, 2018 3:26 pm

ggtronic wrote:i repeat : 12v battery are not the cause of this bad failure...

dealer kept my 2015 Leaf for 3 days with no fix ... they believe the
IPDM might be the problem with intermitent contact or load protect fail ?
283$cad for replacement ... i'm waiting for a free recall fix unless the problem come back too often... :x

Image
.
Image

video of my problem :
https://youtu.be/3SCwORR3qbQ


My 2013 Leaf makes the very same noises. I removed the VDC fuse which stopped the noises, but the brakes still require way more pressure on the pedal than they should. A new 12V battery did not help this problem. I wrote about it here: viewtopic.php?f=30&t=24764&p=509048

I also made a video, but haven't yet posted it. The dealer wants $2800+ to maybe fix it (they wrote further testing may be needed).

Return to “Problems / Troubleshooting”