Brat567
Posts: 5
Joined: Sat Mar 18, 2017 8:31 am
Delivery Date: 20 Dec 2016

2016 Leaf won't start

Sat Mar 18, 2017 9:14 am

Anyone had problems with their Leaf not starting? While driving dash warning lights came on. After stopping and turning the car off it will no longer restart. Shifter goes into park and neutral.
Car was involved in a minor front end collision. Hood, bumper, radiator and core support were replaced. Nothing in the motor or electrical system was damaged. Car always started and ran. Put about 600 miles on it after repairs.

Phatcat73
Posts: 433
Joined: Fri Feb 08, 2013 2:44 pm
Leaf Number: 401511
Location: Buffalo Grove, Il

Re: 2016 Leaf won't start

Sat Mar 18, 2017 9:56 am

First test is to make sure the 12 volt battery is healthy. They can go bad even in new cars.
2016 SV; purchased 20-Jan-17, <5k, 98% SOH; 01-Apr-17
2013 SV; purchased 6-March-13 44k, 81% SOH; 3-Apr-17
2015 S; purchased 29-July-14, moved to AZ Nov-2014, 19k, 83% SOH; 30-Mar-17
(LD storage) 2009 Ford Escape Hybrid 4x2), 101k

Brat567
Posts: 5
Joined: Sat Mar 18, 2017 8:31 am
Delivery Date: 20 Dec 2016

Re: 2016 Leaf won't start

Sat Mar 18, 2017 11:37 am

The codes keep coming back as a high voltage (high resistance) problem. Do you think the 12V battery would cause those codes?

LeftieBiker
Posts: 7174
Joined: Wed May 22, 2013 3:17 am
Delivery Date: 31 May 2013
Location: Upstate New York, US

Re: 2016 Leaf won't start

Sat Mar 18, 2017 12:49 pm

A failing 12 volt battery can cause all kinds of 'phantom codes' that aren't indicating real problems. Replacing the battery may reset the codes. Test the 12 volt battery's voltage at rest, and if it's below 12.2 volts or so it's bad. If it's 12.3-12.5 volts, charge it up. Make sure the replacement battery, if needed, is fully charged BEFORE installation, or right afterwards, before the car is used. Leafs don't always charge that battery fully or properly.
Last edited by LeftieBiker on Sat Mar 18, 2017 8:56 pm, edited 1 time in total.
2013 "Brilliant Silver" SV with Premium Package and no QC, and 2009 Vectrix VX-1 with 18 Leaf cells.

The most offensive, tasteless phrase in use here is "Pulled the trigger." I no longer respond to posts that use it.

Brat567
Posts: 5
Joined: Sat Mar 18, 2017 8:31 am
Delivery Date: 20 Dec 2016

Re: 2016 Leaf won't start

Sat Mar 18, 2017 4:17 pm

Thank you. We will check it out! I love this car, but really concerned about it now.

cwerdna
Gold Member
Posts: 7189
Joined: Fri Jun 03, 2011 4:31 pm
Delivery Date: 28 Jul 2013
Location: SF Bay Area, CA

Re: 2016 Leaf won't start

Sat Mar 18, 2017 4:36 pm

LeftieBiker wrote:A failing 12 volt battery can cause all kinds of 'phantom codes' that aren't indicating real problems. Replacing the battery may reset the codes. Test the 12 volt battery's voltage at rest
...
Leafs don't always charge that battery fully or properly.

Yep. All sorts of weird stuff can happen when the 12 volt battery's low, including a no-start (can't go to READY mode (green car with arrows light)) condition.

Yep. OP should measure the 12 volt voltage at rest.

'13 blue Leaf SV w/premium package (owned)
'13 blue Leaf SV w/QC + LED & premium packages (lease over, car returned)
'06 Prius

User avatar
DNAinaGoodWay
Posts: 2751
Joined: Mon Dec 17, 2012 1:43 am
Delivery Date: 03 Dec 2012
Leaf Number: 23156
Location: Central Massachusetts

Re: 2016 Leaf won't start

Sun Mar 19, 2017 5:32 am

Isn't it still under warranty?
'12 SL last reading @ 2 yr, 22k, 260 GIDs, 62.35 Ahr

'15 SV w/QC, Mfd 5/14, Leased 8/14, 292 GIDs, 64.38 Ahr when new
@ 36 months, 34k, 270 GID, 57.49 Ahr

'17 Bolt LT



6.72 kW Array

dgalvan
Posts: 82
Joined: Mon Apr 28, 2014 8:46 am
Delivery Date: 25 Apr 2014
Location: Woodland Hills, CA (Los Angeles)

Re: 2016 Leaf won't start

Sun Mar 19, 2017 8:48 pm

I've had this exact same problem, at least 4 times over the past 5 months on my 2016 Leaf SV. Most recently today.

Each time it happened the car was driving, in motion, and suddenly it shifted into neutral and I got the error "T/M system malfunction, see dealer".

In the first three cases, it happened while I was driving at low speeds (either in traffic on surface streets, or in a parking garage), and I would simply pull to the side of the road, put on my hazard lights, turn the car off, then turn it back on while depressing the brake. Sometimes it took up to three off/on cycles to get the "ok to drive" green car symbol to light up, and I'd continued on my way with no further problems for weeks/months. I knew it wasn't a good sign, but it wasn't enough of a hindrance to come to the top of my priorities, and I also suspected that an error this sporadic would be hard duplicate/prove at the service department and didn't have a lot of time to waste taking a car in only not to be able to demonstrate the problem.

Today was the worst manifestation (which is what led me to finally research this). It happened while I was traveling 65 mph on the freeway, with my entire family in the car, fortunately right as I was getting onto an exit ramp. The car suddenly went from drive to neutral, same error message. I was able to coast down the exit ramp onto a side residential street, cycle on/off a couple times, and regain the ability to drive.

I'll be taking it in to the dealership some time this week. Just bought the car last October, and as I said have experienced the problem several times in just 5 months. I previously had a 2014 Leaf S. In the 2.5 years I had that car I never experienced this problem once.

If it really is just a bad battery, it seems odd that the error would manifest so sporadically (the first time within a week of obtaining the new car in October, the most recent time today). In my ICE cars of the past, a dead battery meant it stopped being able to start the car and that was that. At least it also didn't affect the car once you had the engine running. It surprises me that a bad 12 V battery can randomly cause you to lose power at 65 mph on the freeway. Yeesh.
2014 Leaf S with Charger Package (Blue Ocean)
Purchased 4/25/2014, Totaled (hit from behind on freeway) 9/20/2016

2016 Leaf SV (Glacier White)
Purchased 9/30/2016

dgalvan
Posts: 82
Joined: Mon Apr 28, 2014 8:46 am
Delivery Date: 25 Apr 2014
Location: Woodland Hills, CA (Los Angeles)

Re: 2016 Leaf won't start

Sun Mar 19, 2017 8:55 pm

LeftieBiker wrote:Test the 12 volt battery's voltage at rest, and if it's below 12.2 volts or so it's bad. If it's 12.3-12.5 volts, charge it up. .


Based on your advice, I tested my Leaf battery when the Leaf was turned off, using a multi-meter. Max value I got was 12.0 volts. Typical was 11.8. Based on your criteria, that implies the battery is bad. To the dealer I go for what I hope will be a warranty-covered replacement.
2014 Leaf S with Charger Package (Blue Ocean)
Purchased 4/25/2014, Totaled (hit from behind on freeway) 9/20/2016

2016 Leaf SV (Glacier White)
Purchased 9/30/2016

cwerdna
Gold Member
Posts: 7189
Joined: Fri Jun 03, 2011 4:31 pm
Delivery Date: 28 Jul 2013
Location: SF Bay Area, CA

Re: 2016 Leaf won't start

Sun Mar 19, 2017 8:59 pm

dgalvan wrote:
LeftieBiker wrote:Test the 12 volt battery's voltage at rest, and if it's below 12.2 volts or so it's bad. If it's 12.3-12.5 volts, charge it up. .


Based on your advice, I tested my Leaf battery when the Leaf was turned off, using a multi-meter. Max value I got was 12.0 volts. Typical was 11.8. Based on your criteria, that implies the battery is bad. To the dealer I go for what I hope will be a warranty-covered replacement.

It should be covered under warranty. My used Leaf was 2 years and a few months old when they replaced my 12 volt for free under warranty: viewtopic.php?f=30&t=12448&p=440419&hilit=12+volt+bad+replaced+warranty#p440419. Incident at viewtopic.php?p=440106#p440106.

For your loss of propulsion issue, I'd file a safety complaint w/NHTSA at https://www.safercar.gov/.

'13 blue Leaf SV w/premium package (owned)
'13 blue Leaf SV w/QC + LED & premium packages (lease over, car returned)
'06 Prius

Return to “Problems / Troubleshooting”