hackdroot
Posts: 85
Joined: Sat Apr 15, 2017 12:54 pm
Delivery Date: 15 Apr 2017
Location: East Bay Area, CA

Clipper Creek HCS-40P Power Fault/Charging Fault

Wed Nov 22, 2017 7:48 pm

I got home tonight from errands with about 25% battery left and plugged in my L2 charger at home to do a on-demand charge to 80%. Hit the button in the car to start the charge and didn't hear the familiar beep and click. Went over to the CC to find both the Power Fault and Charging Fault lights both blinking red.

Tried reinserting the L2 cord, powering the car on and off, disconnecting power to the CC and nothing would work. Plugged in the factory L1 cord and the car started charging just fine. Tried the L2 again, and got the same failure. Power cycled the CC, plugged it in and waited about 5 minutes. Tried to initiate the charge again and it started working fine on L2.

2013 Leaf with 40,500 miles. Purchased the car with about 31k on it and it may have the original 12v battery. Normally I charge to 100% every workday on timer.

Any ideas?
2013 Leaf SL (12/2013) + Premium package 31,000 miles - 58.8AHr - 89%SOH

hackdroot
Posts: 85
Joined: Sat Apr 15, 2017 12:54 pm
Delivery Date: 15 Apr 2017
Location: East Bay Area, CA

Re: Clipper Creek HCS-40P Power Fault/Charging Fault

Wed Nov 22, 2017 7:52 pm

Looking at the docs online, it appears that this indicates and internal EVSE fault. Calling support to see what they say.
2013 Leaf SL (12/2013) + Premium package 31,000 miles - 58.8AHr - 89%SOH

BrockWI
Posts: 699
Joined: Fri Mar 28, 2014 6:28 am
Delivery Date: 28 Mar 2014
Leaf Number: 423875
Location: Green Bay, WI.
Contact: Website

Re: Clipper Creek HCS-40P Power Fault/Charging Fault

Wed Nov 22, 2017 8:15 pm

I had the same thing happen a while back. Unfortunately it started slow and far between and I would just power cycle it and it was fine. Then it became more and more frequent, eventually about once a week. The part that was a bummer is I would plug the car in, in the evening and it would do its thing, looking fine, then in the morning when I went to leave it would be blinking orange with no charge in the car. I called CC and explained what it was doing, they had me check a few things and then they sent me a new one, I swapped them and have been golden since. They were great to work with.
Last edited by BrockWI on Wed Nov 22, 2017 8:18 pm, edited 1 time in total.
3 kw solar pv - XW6048 - eight L16's
4 ton GSHP
2003 VW TDI 180k miles - 52 mpg lifetime
evse level 2 - Clipper Creek HSC-40
2013 S model with QC package Mar of 2013
@70k miles - 56.56Ahr - 86 SOH - 82.55 Hx - 245 GID

hackdroot
Posts: 85
Joined: Sat Apr 15, 2017 12:54 pm
Delivery Date: 15 Apr 2017
Location: East Bay Area, CA

Re: Clipper Creek HCS-40P Power Fault/Charging Fault

Wed Nov 22, 2017 8:17 pm

BrockWI wrote:I had the same thing happen a while back. Unfortunately it started slow and far between and did that once and then I would just power cycle it and it was fine. Then it because more and more frequent, eventually about once a week. The part that was a bummer is I would plug the car in, in the evening and it would do its thing, looking fine, then in the morning when I went to leave it would be blinking orange with no charge in the car. I called CC and explained what it was doing, they had me check a few things and then they sent me a new one, I swapped them and have been golden since. They were great to work with.


That's good to hear. I left their support a voicemail. Did they require you to ship the old unit back first? Did you have to pay for shipping?
2013 Leaf SL (12/2013) + Premium package 31,000 miles - 58.8AHr - 89%SOH

BrockWI
Posts: 699
Joined: Fri Mar 28, 2014 6:28 am
Delivery Date: 28 Mar 2014
Leaf Number: 423875
Location: Green Bay, WI.
Contact: Website

Re: Clipper Creek HCS-40P Power Fault/Charging Fault

Wed Nov 22, 2017 8:19 pm

They sent me the replacement one first. I told them I could use the 120 while I waited but they said then I would have the box to ship the other unit back.
3 kw solar pv - XW6048 - eight L16's
4 ton GSHP
2003 VW TDI 180k miles - 52 mpg lifetime
evse level 2 - Clipper Creek HSC-40
2013 S model with QC package Mar of 2013
@70k miles - 56.56Ahr - 86 SOH - 82.55 Hx - 245 GID

BrockWI
Posts: 699
Joined: Fri Mar 28, 2014 6:28 am
Delivery Date: 28 Mar 2014
Leaf Number: 423875
Location: Green Bay, WI.
Contact: Website

Re: Clipper Creek HCS-40P Power Fault/Charging Fault

Wed Nov 22, 2017 8:20 pm

Does it do it every time or just that once so far? It could have just been something odd.
3 kw solar pv - XW6048 - eight L16's
4 ton GSHP
2003 VW TDI 180k miles - 52 mpg lifetime
evse level 2 - Clipper Creek HSC-40
2013 S model with QC package Mar of 2013
@70k miles - 56.56Ahr - 86 SOH - 82.55 Hx - 245 GID

hackdroot
Posts: 85
Joined: Sat Apr 15, 2017 12:54 pm
Delivery Date: 15 Apr 2017
Location: East Bay Area, CA

Re: Clipper Creek HCS-40P Power Fault/Charging Fault

Wed Nov 22, 2017 8:23 pm

BrockWI wrote:Does it do it every time or just that once so far? It could have just been something odd.


Just this one time, but the fact that I had to power cycle it twice to get it to work is disconcerting. Like you, I would find out in the morning before work whether or not it failed, and although I have a van for family trips, I'd much rather drive my leaf.

Plus, I'm not too keen on having a high voltage, high current device on my garage wall with ANY known faults.
2013 Leaf SL (12/2013) + Premium package 31,000 miles - 58.8AHr - 89%SOH

BrockWI
Posts: 699
Joined: Fri Mar 28, 2014 6:28 am
Delivery Date: 28 Mar 2014
Leaf Number: 423875
Location: Green Bay, WI.
Contact: Website

Re: Clipper Creek HCS-40P Power Fault/Charging Fault

Wed Nov 22, 2017 8:30 pm

On the plus side I think it is the ground fault or some other protection failing on the side of safety rather than the other way around.

I know when mine did that I had to disconnect it from the car, turn it off for 15 seconds or so and turn it back on and wait for the ok and then plug it in to start it charging again.

I was in the same boat, we have a TDI wagon and sienna van beside the leaf, so I had to take the van.
3 kw solar pv - XW6048 - eight L16's
4 ton GSHP
2003 VW TDI 180k miles - 52 mpg lifetime
evse level 2 - Clipper Creek HSC-40
2013 S model with QC package Mar of 2013
@70k miles - 56.56Ahr - 86 SOH - 82.55 Hx - 245 GID

Return to “Problems / Troubleshooting”