tgeliot
Posts: 19
Joined: Fri May 26, 2017 8:09 pm
Delivery Date: 20 May 2017

"Tink"

Fri Sep 07, 2018 5:43 am

That's the small sound my 2017 Leaf has started to make as I accelerate from a stop, or apply the brakes. It's as if there's some component of the suspension that's slightly loose, and shifts back and forth as the stresses go between positive and negative acceleration. It started out very quiet, and is ever so slowly getting louder. My judgment on this has been confirmed by one other person who isn't normally attuned to mechanical sounds.

The sound itself I isn't an issue, but I know full well that loose attachment points can wear inordinately quickly, so if something is coming lose, I want it fixed.

Has anyone else ever experienced this?

kubel
Posts: 1609
Joined: Mon Feb 13, 2012 11:38 am
Leaf Number: 19628
Location: Southeast Michigan

Re: "Tink"

Sat Sep 08, 2018 9:39 am

I had an issue like this with my 2012 LEAF at relatively low mileage. Noise happened during the start of acceleration or the start of deceleration. It was sort of a "click" or "tick" noise. "Tink" to me sounds like there's some sort of resonance, and if that's the case, you may be looking at a broken spring.

The sound I experienced was due to a hub nut being loose and torque being applied to the cotter pin. That cotter pin went through the hub nut and prevented me from losing a wheel. So you might want to take it in to the dealer to have them check it out.
2012 Nissan LEAF SV
20% degradation in 42k miles
Leased 5-17-2012, Returned 1-15-2016


2017 Chevy Volt LT
Siren Red Tintcoat
Leased 10-21-2016

ddh1313
Posts: 12
Joined: Thu Jun 15, 2017 6:58 am
Delivery Date: 15 Jun 2017

Re: "Tink"

Tue Oct 02, 2018 11:46 am

100% common problem.. hub nut needs tightened to torque spec. This is probably a good thread to ask around to see if this has turned into a recurring issue after multiple dealer visits by anyone?

goldbrick
Posts: 229
Joined: Tue Aug 01, 2017 3:33 pm
Delivery Date: 01 Aug 2017
Leaf Number: 311806
Location: Colorado front range

Re: "Tink"

Tue Oct 02, 2018 2:00 pm

It could be a mfg defect and the hub nut could be loose. Or it could be a loose shock mount or other suspension component. In any case, just about any possibility should be covered under warranty. If it is easily reproducible, I'd bring the car to the dealer, show them the problem and let them figure it out and fix it. If it is a loose hub nut you should be able to see that (at least on my S it would require just pulling off the hub cap).

I'd be very wary of driving with a loose hub nut since that probably supplies the pre-load to the wheel bearings which could be damaged if they are not in spec. And if the hub nut comes off you could easily loose control of the car. It's the kind of thing that should get fixed right away.

DFTBA
Posts: 7
Joined: Fri Aug 03, 2018 9:46 am
Delivery Date: 01 Aug 2018
Leaf Number: 407659

Re: "Tink"

Wed Oct 03, 2018 7:54 pm

My 2013 also had an incorrectly torqued left CV shaft causing a "tink"/clunk. The torque spec is 133-136 Ft Lbs.
- A 2013 Leaf SV

alozzy
Posts: 1122
Joined: Fri Jan 20, 2017 4:25 pm
Delivery Date: 18 Jan 2017
Location: Vancouver, BC
Contact: Website

Re: "Tink"

Wed Oct 03, 2018 9:44 pm

Lots of info on these forums for that issue...

Do a Google search for this:

Code: Select all

NTB 12-055b site:mynissanleaf.com
Vancouver, CA owner of a 2013 Ocean Blue SV + QC, purchased 01/2017 in WA
Zencar 12/20/24/30A L1/L2 portable EVSE
1-1/4" Curt #11396 hitch
After market, DIY LED DRLs
LeafSpy Pro + Konnwei KW902 ELM327 BT OBDII dongle
Loving my first BEV :D

Return to “Problems / Troubleshooting”