Turbo3
Gold Member
Posts: 1865
Joined: Mon Jul 19, 2010 8:34 pm
Delivery Date: 12 May 2011
Leaf Number: 002191
Location: San Jose, CA

Re: iOS LeafSpy Pro Support

Mon Jan 01, 2018 11:33 pm

nickjensen wrote:
Turbo3 wrote:
nickjensen wrote:My amphr and battery health data has also been frozen since I took the latest update. I’ve never seen this before, even in much colder conditions. Are you sure the update didn’t break this somehow.

All these values are set to zero at the moment a connection the the Leaf is started. You should see all the values go to zero and then get refreshed with new values from the Leaf a short time later. That is how you can be sure you are getting fresh values from the Leaf.



Well, it's not happening. All the trip data since the update has the exact same values for each trip. The data on the first screen isn't updating either. Everything else in the app runs as it should, but these 3 values aren't updating.

If the values on the first screen go to zero at the start of connection and then get values that means those values are coming from the Leaf. Is that what is happening?

Please take an ELM trace and send it to me that includes connecting to the Leaf. See bottom of help file for how to do it. If you have a Dropbox you can enable uploading of the trace files which is easier than using iTunes. Also send me a copy of the trip log file.

Richard7898
Posts: 2
Joined: Tue Jan 02, 2018 12:12 am
Delivery Date: 02 Jan 2018

Re: iOS LeafSpy Pro Support

Tue Jan 02, 2018 12:24 am

Hi,

I am not sure about the issue, but when I connect the wifi adapter and log into LeafSpy (doing everything as per as the instructions within LeafSpy Pro app) it says "ELM 09" in the bottom right corner and it is in yellow colour.

And I have on my dashboard a red warning light

Image

And my OBD2 is this one :

Image

I would appreciate any help.

Thanks,

Turbo3
Gold Member
Posts: 1865
Joined: Mon Jul 19, 2010 8:34 pm
Delivery Date: 12 May 2011
Leaf Number: 002191
Location: San Jose, CA

Re: iOS LeafSpy Pro Support

Tue Jan 02, 2018 12:40 am

Richard7898 wrote:Hi,

I am not sure about the issue, but when I connect the wifi adapter and log into LeafSpy (doing everything as per as the instructions within LeafSpy Pro app) it says "ELM 09" in the bottom right corner and it is in yellow colour.

And I have on my dashboard a red warning light

Image


I would appreciate any help.

Thanks,

If you get the dash error by just plugging in the OBDII adapter and turning on the Leaf then the OBDII adapter is bad. You need to get another.

Richard7898
Posts: 2
Joined: Tue Jan 02, 2018 12:12 am
Delivery Date: 02 Jan 2018

Re: iOS LeafSpy Pro Support

Tue Jan 02, 2018 12:55 am

Thanks Turbo3 for the quick reply, and what model do you suggest for my next OBD2 for iphone?

chivalryx
Posts: 41
Joined: Mon Jul 04, 2016 3:38 pm
Delivery Date: 04 Jul 2016
Location: Coquitlam, BC

Re: iOS LeafSpy Pro Support

Tue Jan 02, 2018 3:51 pm

Turbo3 wrote:
chivalryx wrote:
Turbo3 wrote:Send me an ELM trace so I can see what is going on. See bottom of Help file for how to do it.


I think I figured it out. The BMS doesn't report much if it's cold (It stopped around 5 degrees Celsius). Hopefully it comes back when the weather warms up again.

Chiv.

When you say "doesn't report much" do you really mean the value does not change much under these conditions?


Everything else updates as it should. I recall in colder weather (it's around 0 Celsius here now) the BMS has trouble reading the battery status. But in past years it does change a little every week or so.

The current version of LeafSpy Pro, the Ah, SOH, and Hx from the first page have not changed since November. It shows 0 at the start of the app, then shows the same values for those 3 items every trip. Everything else (odometer, Gids, voltage, etc.) seems to update fine.

I'll run an ELM trace on my drive home after work today and send it off to you.

Thanks,

Chiv.
2013 White Pearl SV (No quick charge)
Weathertech custom floormats
Aftermarket LED Headlight upgrade (45W 4800 lumen/bulb)
12V 20Ah Prismatic LiFeMnPO4 Lead Acid replacement
Aftermarket Rear Backup Camera wired to NAV

Turbo3
Gold Member
Posts: 1865
Joined: Mon Jul 19, 2010 8:34 pm
Delivery Date: 12 May 2011
Leaf Number: 002191
Location: San Jose, CA

Re: iOS LeafSpy Pro Support

Wed Jan 03, 2018 12:16 pm

chivalryx wrote:
Turbo3 wrote:
chivalryx wrote:
I think I figured it out. The BMS doesn't report much if it's cold (It stopped around 5 degrees Celsius). Hopefully it comes back when the weather warms up again.

Chiv.

When you say "doesn't report much" do you really mean the value does not change much under these conditions?


Everything else updates as it should. I recall in colder weather (it's around 0 Celsius here now) the BMS has trouble reading the battery status. But in past years it does change a little every week or so.

The current version of LeafSpy Pro, the Ah, SOH, and Hx from the first page have not changed since November. It shows 0 at the start of the app, then shows the same values for those 3 items every trip. Everything else (odometer, Gids, voltage, etc.) seems to update fine.

I'll run an ELM trace on my drive home after work today and send it off to you.

Thanks,

Chiv.

The traces confirm that all the data displayed and not changing is the data the Leaf is sending to LeafSpy.

The pack temp was around 3 C so that probably explains why there is no change to the batteries health as indicated by the three values not changing.

chivalryx
Posts: 41
Joined: Mon Jul 04, 2016 3:38 pm
Delivery Date: 04 Jul 2016
Location: Coquitlam, BC

Re: iOS LeafSpy Pro Support

Wed Jan 03, 2018 12:52 pm

Turbo3 wrote:
chivalryx wrote:
Turbo3 wrote:When you say "doesn't report much" do you really mean the value does not change much under these conditions?


Everything else updates as it should. I recall in colder weather (it's around 0 Celsius here now) the BMS has trouble reading the battery status. But in past years it does change a little every week or so.

The current version of LeafSpy Pro, the Ah, SOH, and Hx from the first page have not changed since November. It shows 0 at the start of the app, then shows the same values for those 3 items every trip. Everything else (odometer, Gids, voltage, etc.) seems to update fine.

I'll run an ELM trace on my drive home after work today and send it off to you.

Thanks,

Chiv.

The traces confirm that all the data displayed and not changing is the data the Leaf is sending to LeafSpy.

The pack temp was around 3 C so that probably explains why there is no change to the batteries health as indicated by the three values not changing.


Sounds like it's working as it should. Won't know until it warms up again in a couple months :) Thanks for checking!

Chiv.
2013 White Pearl SV (No quick charge)
Weathertech custom floormats
Aftermarket LED Headlight upgrade (45W 4800 lumen/bulb)
12V 20Ah Prismatic LiFeMnPO4 Lead Acid replacement
Aftermarket Rear Backup Camera wired to NAV

Malc
Posts: 1
Joined: Sat Jan 13, 2018 6:10 am
Delivery Date: 13 Oct 2014
Leaf Number: 021221

Re: iOS LeafSpy Pro Support

Sat Jan 13, 2018 6:26 am

Gave up on connecting by Bluetooth, and bought a wifi dongle. Leaf spy pro sees it, and occasionally the connector light goes green and shows a message like 'connected 22' but it then trips out and is not connected.
Bee through the all the setup advice in the help page for wifi...

Turbo3
Gold Member
Posts: 1865
Joined: Mon Jul 19, 2010 8:34 pm
Delivery Date: 12 May 2011
Leaf Number: 002191
Location: San Jose, CA

Re: iOS LeafSpy Pro Support

Sat Jan 13, 2018 12:43 pm

Malc wrote:Gave up on connecting by Bluetooth, and bought a wifi dongle. Leaf spy pro sees it, and occasionally the connector light goes green and shows a message like 'connected 22' but it then trips out and is not connected.
Bee through the all the setup advice in the help page for wifi...

Were you using one of the newer Bluetooth 4. LE (Low energy) OBDII adapter supported by LeafSpy? The older Bluetooth used by the cheap ELM adapters is not supported by iOS.

For the WiFi problem take an ELM trace and send it to me. See bottom of the Help file for how to do it.

Turbo3
Gold Member
Posts: 1865
Joined: Mon Jul 19, 2010 8:34 pm
Delivery Date: 12 May 2011
Leaf Number: 002191
Location: San Jose, CA

Re: iOS LeafSpy Pro Support

Sat Jan 13, 2018 12:45 pm

The latest LeafSpy Pro iOS release (1.6.28) is missing the new 1024x1024 icon Apple now needs to create icons for higher res screens. For those screens you will get a generic blank icon.

Will be fixed in the next release coming out next week.

Return to “LEAF CANBus”