Black2014SL
Posts: 9
Joined: Sun Feb 25, 2018 5:02 pm
Delivery Date: 01 Feb 2018

Re: L2 EVSE doesn't shut off when leaf is fully charged

Mon Mar 05, 2018 12:41 pm

As the second EVSE didn't seem to change any thing and I have some DTC, I took my car to dealer I bought it from to be checked out.

I found the below thread for a TSB NTB16-006. Has anyone heard of this TSB before? Is the PDM covered in the 5yr 60k warranty?

http://x.nissanhelp.com/forums/latest-u ... 006-a.html

"If you have the following codes B29C1, P3171, 03170 and p316C, then probably the PDM need to be replaced, really a relay inside the PDM are bad and need to repack it but you need to take out the PDM and replace or repair"

I also found this which fits my issue: http://www.nicoclub.com/manuals/Leaf/2013%20LEAF/VC.pdf

B29C1 - EVSE • PDM (Power Delivery Module) (Signal stuck high): After charging is completed, AC power source continues to be input even though the PDM (Power Delivery Module) charging is stopped.

Possible Causes:
Harness and connector (Normal charge port circuit is open or shorted.)
EVSE
PDM (Power Delivery Module)

Issue persists on replacement EVSE so I believe the issue is with PDM or the harness. I read about someone getting water stuck inside the connector before causing weird issues.

Has anyone heard or had this issue before?
2014 SL 40,128mi. Purchased Feb 1, 2018
AHr=58.91 SOH=90.07% 395.77V Hx=87.52% 37QCs & 1248 L1/L2s, 256GIDs

LeftieBiker
Posts: 9219
Joined: Wed May 22, 2013 3:17 am
Delivery Date: 31 May 2013
Location: Upstate New York, US

Re: L2 EVSE doesn't shut off when leaf is fully charged

Mon Mar 05, 2018 12:50 pm

Is the PDM covered in the 5yr 60k warranty?


Yes, because it's part of the EV drivetrain.
Scarlet Ember 2018 Leaf SL W/ Pro Pilot
2009 Vectrix VX-1 W/18 Leaf modules, & 3 EZIP E-bicycles.
PLEASE don't PM me with Leaf questions. Just post in the topic that seems most appropriate.

User avatar
davewill
Posts: 4933
Joined: Thu Mar 17, 2011 6:04 pm
Location: San Diego, CA, US

Re: L2 EVSE doesn't shut off when leaf is fully charged

Mon Mar 05, 2018 12:54 pm

Black2014SL wrote:...

B29C1 - EVSE • PDM (Power Delivery Module) (Signal stuck high): After charging is completed, AC power source continues to be input even though the PDM (Power Delivery Module) charging is stopped.

Possible Causes:
Harness and connector (Normal charge port circuit is open or shorted.)
EVSE
PDM (Power Delivery Module)

Issue persists on replacement EVSE so I believe the issue is with PDM or the harness. I read about someone getting water stuck inside the connector before causing weird issues.

Has anyone heard or had this issue before?


Sounds like it could indeed be your problem. I do find it a bit strange that it doesn't happen with the other EVSEs, which keeps some sort of odd interaction between the your car and that model EVSE in mind. If it's possible to find some brave LEAF owner willing to try your EVSE, that would be a good data point.

If your car decides to work on the dealer's EVSE, they might insist there's nothing wrong with the car. Document everything in case you have to make your case to Nissan.
2014 Rav4 EV, Blizzard Pearl White
2011 LEAF SL w/QC, Blue Ocean, returned at end of lease

Black2014SL
Posts: 9
Joined: Sun Feb 25, 2018 5:02 pm
Delivery Date: 01 Feb 2018

Re: L2 EVSE doesn't shut off when leaf is fully charged

Mon Mar 05, 2018 11:14 pm

The dealer performed NTB6-016 and reprogrammed the PDM. They charged it to full on their L2 and claimed everything worked as it should and no error codes were thrown during or after charging. After the 30 mile drive home I threw it on my EVSE to charge to full to test. Once the car was full and dash lights shut off, the EVSE Charging Vehicle light was still lit. So I still seem to have an issue.

I checked LeafSpy and this time I do not have the 3 PDM error codes (P3171, 03170 and p316C). I only have the B291C 2408 CHARGER EVSE VC-98 error code. So at least the reprogramming fixed some of my problems.

I find it hard to believe two AeroVironment EVSE in a row are faulty. I have been ordering from Amazon so maybe they have a bad batch. From what I understand these are the Nissan recommended EVSE's. I am going to give AV customer service a call tomorrow to see what they think. The one thing I noticed is when doing the light test function on it (hold start and stop button for 3 seconds), it also doesn't go in to Ready to Charge state. Per the manual, when doing this test, the lights should illuminated going from top to bottom, then back to the top, and once done the Ready to Charge light should light back up. To me this sounds like a bad EVSE.

What EVSE do you guys recommend? I prefer a plug type so I can take it with me if I sell the house down the road.
2014 SL 40,128mi. Purchased Feb 1, 2018
AHr=58.91 SOH=90.07% 395.77V Hx=87.52% 37QCs & 1248 L1/L2s, 256GIDs

LeftieBiker
Posts: 9219
Joined: Wed May 22, 2013 3:17 am
Delivery Date: 31 May 2013
Location: Upstate New York, US

Re: L2 EVSE doesn't shut off when leaf is fully charged

Mon Mar 05, 2018 11:56 pm

Clipper Creek. They will install any plug you specify, are reliable, and have a 3 year warranty. They are also US-made and reasonably priced.
Scarlet Ember 2018 Leaf SL W/ Pro Pilot
2009 Vectrix VX-1 W/18 Leaf modules, & 3 EZIP E-bicycles.
PLEASE don't PM me with Leaf questions. Just post in the topic that seems most appropriate.

GerryAZ
Gold Member
Posts: 1776
Joined: Mon Nov 22, 2010 6:47 pm
Delivery Date: 12 Jun 2011
Location: Phoenix, AZ

Re: L2 EVSE doesn't shut off when leaf is fully charged

Wed Mar 07, 2018 12:34 pm

Give AeroVironment Customer Service a chance to address your problem. I have been using my AeroVironment 30-ampere EVSE without incident on a daily basis since June 2011. I also have a Clipper Creek HCS-50P (40-ampere output with 50-ampere circuit required) at my workshop garage and will recommend either unit without reservations, although the AeroVironment is a bit high priced for a 30-ampere unit (40-ampere circuit required).
Gerry
Silver LEAF 2011 SL rear ended (totaled) by in-attentive driver 1/4/2015 at 50,422 miles
Silver LEAF 2015 SL purchased 2/7/2015

alozzy
Posts: 1072
Joined: Fri Jan 20, 2017 4:25 pm
Delivery Date: 18 Jan 2017
Location: Vancouver, BC
Contact: Website

Re: L2 EVSE doesn't shut off when leaf is fully charged

Wed Mar 07, 2018 3:57 pm

To the OP, don't know if you left the comment, but on the Amazon page you linked to in your first post, one of the reviews stated: "Not bad but not sure why my charging sign is on all the time". Seems like the issue is with the EVSE...
Vancouver, CA owner of a 2013 Ocean Blue SV + QC, purchased 01/2017 in WA
Zencar 12/20/24/30A L1/L2 portable EVSE
1-1/4" Curt #11396 hitch
After market, DIY LED DRLs
LeafSpy Pro + Konnwei KW902 ELM327 BT OBDII dongle
Loving my first BEV :D

Black2014SL
Posts: 9
Joined: Sun Feb 25, 2018 5:02 pm
Delivery Date: 01 Feb 2018

Re: L2 EVSE doesn't shut off when leaf is fully charged

Sat Mar 10, 2018 11:12 am

GerryAZ wrote:Give AeroVironment Customer Service a chance to address your problem. I have been using my AeroVironment 30-ampere EVSE without incident on a daily basis since June 2011. I also have a Clipper Creek HCS-50P (40-ampere output with 50-ampere circuit required) at my workshop garage and will recommend either unit without reservations, although the AeroVironment is a bit high priced for a 30-ampere unit (40-ampere circuit required).


I meant to call them last week but didn't get around to it. I had the car in the shop getting the bumper replaced due to some kid rear ending me 2 days after buying the car. I'll give them a call tonight after work or tomorrow but I'm disappointed to have two of their units have the exact same issue, what are the chances. I have it connected to a 50amp circuit

alozzy wrote:To the OP, don't know if you left the comment, but on the Amazon page you linked to in your first post, one of the reviews stated: "Not bad but not sure why my charging sign is on all the time". Seems like the issue is with the EVSE...


That was not me but I did notice that after I sent the first one back. That comment and my back to back problem EVSE is why I am leaning towards getting a Clipper Creek.


I just pulled it off the charging station at my work. It charged to full and the station read 0w going to the car. Also no error codes like I get when charging at home on the AV EVSE. So at this point everything points to bad EVSE. Will update after I replace EVSE or talk to AV customer service.
2014 SL 40,128mi. Purchased Feb 1, 2018
AHr=58.91 SOH=90.07% 395.77V Hx=87.52% 37QCs & 1248 L1/L2s, 256GIDs

Black2014SL
Posts: 9
Joined: Sun Feb 25, 2018 5:02 pm
Delivery Date: 01 Feb 2018

Re: L2 EVSE doesn't shut off when leaf is fully charged

Thu Mar 15, 2018 11:19 pm

I called AV customer service and they took my contact info and brief description of the issue. They said I would get a call or email within 24-48 hours from a tech. Being it was Saturday I waited until Tuesday night before I said screw it and put in the return for the AV unit. I ordered the clipper creek HCS-40p which just got here tonight. I did finally get a call from AV this morning, which went to voice mail because I was working.


I just got done charging the leaf with the new EVSE and it worked as it should! Car dash lights shutoff and it stopped charging. The EVSE charging vehicle light turned off. The car also did not throw the B29C1 EVSE DTC error code!


Thank you to everyone who chimed in. You're input is much appreciated!
2014 SL 40,128mi. Purchased Feb 1, 2018
AHr=58.91 SOH=90.07% 395.77V Hx=87.52% 37QCs & 1248 L1/L2s, 256GIDs

lilly
Posts: 21
Joined: Mon Dec 25, 2017 9:55 am
Delivery Date: 25 Dec 2017

Re: L2 EVSE doesn't shut off when leaf is fully charged

Fri Mar 16, 2018 6:48 am

i have the exact same problem with chargepoint l2 chargers! Other forum members ridiculed me and said it was impossible! Anyways, try this. I will try it and report back. However, it may take a week or 2 for me to report back because i do not own a l2 evse. i have to use public chargers occasionally and usually just the l1 evse that came with the car.

1. use the buttons in the steering wheel to choose the correct level of charger you are using for the battery estimator.

2. if this fails, use the buttons in the steering wheel to turn off the charger using the timer.

3. it might be a proprietary evse to car communication issue. Try to borrow an official nissan l2 evse, the one that comes standard with the charge package with a new 2018 leaf. use that and see if the problem goes away.

4. please report back the results. i have no access to a nissan official l2 evse. thanks.

Return to “New Members & Newbie Questions”