DanNZ2
Posts: 1
Joined: Tue Jun 05, 2018 3:24 am
Delivery Date: 05 Jun 2017

Gen 1 Leaf Heater pump fault - B2794

Tue Jun 05, 2018 3:46 am

Hi all. First post for me. I'm in New Zealand.

I have a 2012 gen 1 Leaf. Have owned for just over a year - equivalent of 15000 miles on the clock.

The car's heater has just stopped working - cold air only. I have the Leafspy app and an OBD2 reader. The fault I get is "B2794 0009 Heater Pump HAC-114"

I have found a PDF workshop manual for the car and this fault is either caused by a stuck heater pump, an element temperature malfunction or an over current malfunction. The manual goes on to talk about doing a Self Diagnostic Result, presumably using a Nissan diagnostic computer, I think this is just to confirm the code is present, it then goes on to talk about doing a "HAC-30 consult function" which of course I cannot do, however it looks like this is for "intermittent faults". This is definitely not an intermittent fault! The manual then has fairly detailed instructions for replacing the heater pump.

Importantly the PTC heater does NOT seem to be faulty. To be clear - I'm talking about the heater pump on gen 1 cars, not the "heatpump"
heater on gen 2s.

I have pictures of the error code screen from Leafspy and also from the manual I've found, but I can't seem to easily post them!

Has anyone ever had this fault? Has anyone had experience replacing the heater pump?

91040
Posts: 962
Joined: Fri Mar 11, 2011 10:36 pm
Delivery Date: 06 May 2011
Location: Los Angeles, CA

Re: Gen 1 Leaf Heater pump fault - B2794

Tue Jun 05, 2018 12:13 pm

Check this thread: 2011 Leaf SL : Heater Not Heating viewtopic.php?f=30&t=23142
1st Capacity Bar loss 30k mi 16.25mo 2nd- 49k mi 25.5mo 51.5Ah
3rd- 73k mi 36.5mo 46.9Ah 71% SOH 50.9Hx 4th- 86.5k mi 43mo 42.61Ah 64% SOH 43.79Hx
5th- 101k mi 50.5mo 38.38Ah 58% SOH 37.02Hx Replaced Battery 9/28/15 104.2k mi 36.13Ah

GerryAZ
Gold Member
Posts: 1694
Joined: Mon Nov 22, 2010 6:47 pm
Delivery Date: 12 Jun 2011
Location: Phoenix, AZ

Re: Gen 1 Leaf Heater pump fault - B2794

Tue Jun 05, 2018 7:57 pm

Since the little circulating pump or the temperature sensor are much cheaper than the PTC heater, I would try troubleshooting the pump and sensor in detail. You could disconnect the pump and measure the resistance between terminals. You could also try running the pump from a 12-volt source directly. If those tests are not conclusive, you could remove it and see if the impeller turns freely. The temperature sensor is in the liquid lines. Its resistance varies with temperature so you could unplug the wire harness connector, measure the resistance, and compare the resistance to the graph of resistance vs. temperature in the service manual.
Gerry
Silver LEAF 2011 SL rear ended (totaled) by in-attentive driver 1/4/2015 at 50,422 miles
Silver LEAF 2015 SL purchased 2/7/2015

Return to “Engineering”