Flickswagen
Posts: 6
Joined: Mon Apr 20, 2020 7:24 am
Delivery Date: 06 Mar 2013
Leaf Number: 015968

Start button question

Fri May 22, 2020 3:48 am

Hi,

My start button behaves a bit weird. For about 30 seconds after unlocking the doors, I can start the car as normal, but after that, I first have to cycle through the ACC and ON modes before the car turns on (to READY mode). I am pressing the brake pedal throughout the process, doesn't matter how hard I push it, still have to cycle through the modes. I have tried using the 2nd key and reconnecting the 12v battery.

Has anyone experienced this before? Is there a DIY solution or would this be a matter for the dealership?

LeftieBiker
Moderator
Posts: 15756
Joined: Wed May 22, 2013 3:17 am
Delivery Date: 30 Apr 2018
Location: Upstate New York, US

Re: Start button question

Fri May 22, 2020 3:58 am

If you are holding the brake pedal down the whole time, try only pressing it when you are ready to start the car.
Scarlet Ember 2018 Leaf SL W/ Pro Pilot
2009 Vectrix VX-1 W/18 Leaf modules, & 3 EZIP E-bicycles.
BAFX OBDII Dongle
PLEASE don't PM me with Leaf questions. Just post in the topic that seems most appropriate.

Flickswagen
Posts: 6
Joined: Mon Apr 20, 2020 7:24 am
Delivery Date: 06 Mar 2013
Leaf Number: 015968

Re: Start button question

Fri May 22, 2020 5:23 am

LeftieBiker wrote:
Fri May 22, 2020 3:58 am
If you are holding the brake pedal down the whole time, try only pressing it when you are ready to start the car.
This is what I meant, e.g I get in the car, put some things away, press the brake pedal and push the button, but the car just goes to ACC. I don't press the pedal if I'm not intending to start the car.

Oilpan4
Posts: 1771
Joined: Wed Jan 09, 2019 10:51 pm
Delivery Date: 10 May 2018
Leaf Number: 004270

Re: Start button question

Fri May 22, 2020 7:02 pm

Sounds like something my car does if I push and release the start button too quickly.

Flickswagen
Posts: 6
Joined: Mon Apr 20, 2020 7:24 am
Delivery Date: 06 Mar 2013
Leaf Number: 015968

Re: Start button question

Sat May 23, 2020 1:06 am

Oilpan4 wrote:
Fri May 22, 2020 7:02 pm
Sounds like something my car does if I push and release the start button too quickly.
I don't think that's the reason. I press it for a good second or so.

This has been happening consistently ever since I got the car.

Flickswagen
Posts: 6
Joined: Mon Apr 20, 2020 7:24 am
Delivery Date: 06 Mar 2013
Leaf Number: 015968

Re: Start button question

Sun Jul 12, 2020 1:44 pm

Update: after further diagnosis I have determined that right after the doors are unlocked, the car will start with a single press during the first 55 seconds after the unlock. Pressing the unlock button on the key resets the timer, the internal door locking button does not. After those 55 seconds, the car will first go into ACC and then ON with each press of the power button, regardless if I press on the brakes or not. Going to ON also resets the timer.

I suspect this has to do with the fleet management hardware installed on the car. If anyone is experiencing similar behaviour, let me know.

Return to “Problems / Troubleshooting”