User avatar
hodad66
Posts: 486
Joined: Fri Jul 30, 2010 1:43 am
Delivery Date: 26 Jun 2015
Location: Indialantic, Florida
Contact: Website

Re: Nissan/AV L2 EVSE not charging

Tue Feb 22, 2011 4:06 am

great news!! :mrgreen:
reserved 7-26-2010, RAQ 7-29-2011... Order Cancelled 9/26/2011,
Schneider EVSE installed (9/15/2011)
2012 Volt lease 9/22/2011, 2014 Volt lease 5/12/2014

User avatar
GeekEV
Posts: 1825
Joined: Tue Jan 18, 2011 4:11 pm
Delivery Date: 15 Feb 2011
Leaf Number: 0308
Location: NorCal, USA

Re: Nissan/AV L2 EVSE not charging

Tue Feb 22, 2011 10:38 am

Arg! Well, the charger is working, but my very first night I got a nuisance trip. It wasn't a big deal because the car was mostly charged at the time, but still. WTF? :x

This morning I got up and tried to check my status with the iPhone app this morning and noticed it said 40 minutes to full charge, which I thought was odd because it wasn't that low last night. I tried to restart charging, which failed. I also tried to start the climate control, which also failed. Went down and looked in the garage and the trouble light was on the EVSE. I unplugged and replugged and it was fine. I've seen other threads discuss nuisance trips, but none of those scenarios really seem to apply here. The car was in my garage, it hadn't been raining so it wasn't wet. Any ideas? I guess I'll just see if it happens again.

I have all notifications turned off because I generally don't care (I really don't want to be woken up by a text at 2am when charging finished), but I would like to be notified if charging is interrupted for some reason. I don't see any notifications specifically for that, or am I missing something?

Thanks!

2014 Chevy Spark EV 2LT
2013 Tesla Model S 60kWh[/url]
AV L2 EVSE + kWh meter
9.4kW Solar Array + enphase energy

User avatar
Ingineer
Posts: 2741
Joined: Fri Oct 15, 2010 1:09 pm
Delivery Date: 13 Jul 2011
Leaf Number: 6969
Location: Berkeley, California
Contact: Website

Re: Nissan/AV L2 EVSE not charging

Tue Feb 22, 2011 12:59 pm

This is not good!

Sorry to hear the AV is being such a "nuisance"!

Do you have a 240V outlet in your garage? Maybe we can get your L1 EVSE modified soon so you can test that and see if it trips. Given your experience so far with the AV, I would want something else!
Easily Learn Electricity HERE! - - - - Website: http://evseupgrade.com/[/size] - - - - Like us on Facebook: EVSE Upgrade

User avatar
GeekEV
Posts: 1825
Joined: Tue Jan 18, 2011 4:11 pm
Delivery Date: 15 Feb 2011
Leaf Number: 0308
Location: NorCal, USA

Re: Nissan/AV L2 EVSE not charging

Tue Feb 22, 2011 2:16 pm

I do have both a 30A dryer plug (unused) and a NEMA 6-50 that my AV EVSE is plugged in to. though the 6-50 is up high at my garage's "future box". I'd need an extension cord the plug it in there.

While I'd love to get my L1 converted, it's hardly critical. I'm curious to see if this is a repeatable event. :?

2014 Chevy Spark EV 2LT
2013 Tesla Model S 60kWh[/url]
AV L2 EVSE + kWh meter
9.4kW Solar Array + enphase energy

AskDrStupid
Posts: 1
Joined: Tue Feb 22, 2011 2:30 pm

Re: Nissan/AV L2 EVSE not charging

Tue Feb 22, 2011 2:35 pm

Ingineer wrote:This is not good!

Sorry to hear the AV is being such a "nuisance"!

Do you have a 240V outlet in your garage? Maybe we can get your L1 EVSE modified soon so you can test that and see if it trips. Given your experience so far with the AV, I would want something else!

That's funny because the first thing I thought of was that it sounds more like "someone" isn't fully capable of installing the EVSE and instead of implying that he has had two bad chargers, maybe he can take responsibility for not knowing what he's doing as he plays electrician and screws up both EVSEs when he installs them. But who am I to expect that? Ha ha ha! :lol: :lol: :lol:

User avatar
GeekEV
Posts: 1825
Joined: Tue Jan 18, 2011 4:11 pm
Delivery Date: 15 Feb 2011
Leaf Number: 0308
Location: NorCal, USA

Re: Nissan/AV L2 EVSE not charging

Tue Feb 22, 2011 2:43 pm

AskDrStupid wrote:That's funny because the first thing I thought of was that it sounds more like "someone" isn't fully capable of installing the EVSE and instead of implying that he has had two bad chargers, maybe he can take responsibility for not knowing what he's doing as he plays electrician and screws up both EVSEs when he installs them. But who am I to expect that? Ha ha ha! :lol: :lol: :lol:
Ouch. I don't care how many smiley faces you put, that's just rude. Combining your nickname with the fact that this is your first post almost makes me wonder if you're a rep from AV monitoring this thread and trying to salvage your reputation by dissing me...

If not, have you ever installed one of these? It's really very simple, there's not much you could screw up. Besides which, I did have a licensed electrician install it the first time, even though I could have handled it myself. I even got a permit and had it inspected afterwards. The only thing I did the second time was hang the new one on the wall and screw down three wires. Wow, that was rough.

2014 Chevy Spark EV 2LT
2013 Tesla Model S 60kWh[/url]
AV L2 EVSE + kWh meter
9.4kW Solar Array + enphase energy

User avatar
GeekEV
Posts: 1825
Joined: Tue Jan 18, 2011 4:11 pm
Delivery Date: 15 Feb 2011
Leaf Number: 0308
Location: NorCal, USA

Re: Nissan/AV L2 EVSE not charging

Wed Feb 23, 2011 9:45 am

For what it's worth, it seems to have worked just fine last night. Maybe there was a power hiccup the night before...

2014 Chevy Spark EV 2LT
2013 Tesla Model S 60kWh[/url]
AV L2 EVSE + kWh meter
9.4kW Solar Array + enphase energy

bowthom
Posts: 657
Joined: Sun Jul 18, 2010 12:22 pm
Delivery Date: 23 Feb 2011
Leaf Number: 307
Location: Portland Oregon

Re: Nissan/AV L2 EVSE not charging

Thu Feb 24, 2011 6:14 pm

My leaf would not start charging when the precondition timer was running. This happening to anyone else?
I have got to RTFB tonight.
Reserv Apr 20 - Ord Aug 31
Red - ETEC trim
BLINK inst 3/14/11 (rev 2.1.2B)
P1213 4/29/11 - Charger repl 6/8/11
P1273 2/15/12 - P32270 10/2/13
TCU upgrd 2/15/17
-1bar 11/14 -2bars 6/16 -3bars 7/18 -4bars 9/19

Deliver 2/23/11 - 75k+ mi

kolmstead
Posts: 479
Joined: Mon Aug 09, 2010 9:07 pm
Delivery Date: 15 Jan 2011
Leaf Number: 000257
Location: Ridgecrest, California (100 miles east of Bakersfield)

Re: Nissan/AV L2 EVSE not charging

Thu Feb 24, 2011 7:06 pm

bowthom: I use preconditioning every morning, and haven't had a problem. I hit the stop button on the EVSE and disconnect it, which also shuts down the preconditioning. I climb in, and startup occurs w/o a problem. The preconditioning has definitely not timed out; I gave the system a leaving time ten minutes later than I actually go, in order to reduce the amount of power consumed by preconditioning. Before that adjustment, it was kicking on 25 minutes before I left. Too warm for me, and too much wasted energy.

So, no. Preconditioning has never prevented my starting the car.

-Karl

bowthom
Posts: 657
Joined: Sun Jul 18, 2010 12:22 pm
Delivery Date: 23 Feb 2011
Leaf Number: 307
Location: Portland Oregon

Re: Nissan/AV L2 EVSE not charging

Thu Feb 24, 2011 10:36 pm

Hello,
My car will start OK.
My question is that the car will not charge & precondition at the same time if PreC was on the timer. I'm thinking it won't because it thinks it may draw too much current.
I was only doing it cuz' I wanted to top off as much as possible before leaving again.

On edit: I just started charging and preconditioning without the timer and it is doing both.
Reserv Apr 20 - Ord Aug 31
Red - ETEC trim
BLINK inst 3/14/11 (rev 2.1.2B)
P1213 4/29/11 - Charger repl 6/8/11
P1273 2/15/12 - P32270 10/2/13
TCU upgrd 2/15/17
-1bar 11/14 -2bars 6/16 -3bars 7/18 -4bars 9/19

Deliver 2/23/11 - 75k+ mi

Return to “Problems / Troubleshooting”