LeftieBiker
Moderator
Posts: 16150
Joined: Wed May 22, 2013 3:17 am
Delivery Date: 30 Apr 2018
Location: Upstate New York, US

Re: Leaf not starting or shifting out of Park all of a sudden

Mon Apr 20, 2020 3:10 pm

Yes, the SV and SL get the time from elsewhere. I'm not sure about the S, as it has no telematics and I don't think it has satellite radio...?

You can get a cheaper AGM* battery - it doesn't have to be a Yellow Top. Just try to determine that it's a real AGM battery, and not just labeled as one. I think that one way to tell is to look to see if it has an Amp Hour (AH) rating as well as a Cold Cranking Amps (CCA) rating. AGM batteries are designed for deeper discharges than are starting batteries.


* "Absorbed Glass Mat"
Scarlet Ember 2018 Leaf SL W/ Pro Pilot
2009 Vectrix VX-1 W/18 Leaf modules, & 3 EZIP E-bicycles.
BAFX OBDII Dongle
PLEASE don't PM me with Leaf questions. Just post in the topic that seems most appropriate.

GerryAZ
Gold Member
Posts: 2764
Joined: Mon Nov 22, 2010 6:47 pm
Delivery Date: 12 Jun 2011
Location: Phoenix, AZ

Re: Leaf not starting or shifting out of Park all of a sudden

Mon Apr 20, 2020 9:23 pm

SV and SL 2013 or newer set clock(s) from GPS so they need to initialize and get a GPS position fix before the time is updated. The 51R Yellow Top Optima is a good choice, I replaced the OEM batteries in the 2011 and 2015 with them and will put one in the 2019 as soon as the OEM starts showing signs of weakness. The Yellow Tops were still in the 2011 when it was totaled and in the 2015 when I traded it in so I cannot tell you how long they will last in a Leaf, but I use either Optima or Odyssey AGM batteries in all of my vehicles and get much longer life than conventional batteries in my hot desert climate.

Edited to add: 2011 and 2012 set clock in center console (navigation system) from GPS, but clock in "eyebrow" display in front of steering wheel must be set manually.
Last edited by GerryAZ on Thu Dec 24, 2020 9:15 am, edited 1 time in total.
Gerry
Silver LEAF 2011 SL rear ended (totaled) by in-attentive driver 1/4/2015 at 50,422 miles
Silver LEAF 2015 SL purchased 2/7/2015; traded 8/10/2019 at 82,436 miles
White LEAF 2019 SL Plus purchased 8/10/2019

N1ghtrider
Posts: 447
Joined: Sat Dec 17, 2011 10:19 pm
Delivery Date: 01 Aug 2013
Leaf Number: 412388
Location: South Florida (Miami/Coral Gables)

Re: Leaf not starting or shifting out of Park all of a sudden

Tue May 26, 2020 11:10 am

It happened to me today. 12V Battery terminal was super-corroded. Cleaned the terminal; charged the battery' voila!
Roy D. Wasson (N1ghtrider)
Member 100 Mile Club & 200 km Club in 2012 SV & 2013 SL
Board Certified Appellate Attorney
28 W. Flagler St. Suite 600
Miami, FL 33130
(305) 372-5220 ofc
(305) 519-8897 cell
roy@wassonandassociates.com

billin
Posts: 1
Joined: Sat Apr 13, 2019 11:45 am
Delivery Date: 13 Apr 2019

Re: Leaf not starting or shifting out of Park all of a sudden

Thu Aug 13, 2020 10:33 am

I had the same issue, which ultimately had same solution as H2Oshed, namely a bad wiring harness connector as per Nissan service bulletin NTB19-054a:
https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2019/ ... 8-0001.pdf

Also replaced entirely under warranty by Nissan service. Did not require the battery to be replaced.

H2Oshed
Posts: 2
Joined: Sat Feb 22, 2020 2:51 pm
Delivery Date: 28 Dec 2018
Leaf Number: 305506

Re: Leaf not starting or shifting out of Park all of a sudden

Wed Dec 23, 2020 11:51 pm

billin wrote:
Thu Aug 13, 2020 10:33 am
I had the same issue, which ultimately had same solution as H2Oshed, namely a bad wiring harness connector as per Nissan service bulletin NTB19-054a:
https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2019/ ... 8-0001.pdf

Also replaced entirely under warranty by Nissan service. Did not require the battery to be replaced.
An update: It's been 10 months with many heavy rain storms since the dealer replaced the harness (24012-5SA1C HARNESS-ENGINE ROOM) and E45 connector on my 2019 Leaf and I have not had any more problems. It still has the original 12V battery which is in good condition. Water intrusion into the harness was the apparent cause in my case, not the 12V battery or charging algorithms.

Return to “Problems / Troubleshooting”