User avatar
UkrainianKozak
Posts: 355
Joined: Thu May 12, 2011 2:53 pm
Delivery Date: 12 May 2011
Leaf Number: 001065
Location: Redmond, WA

Brakes problem!!

Wed Jun 22, 2011 9:49 am

Had pretty weird situation 2 days ago when starting up Leaf...
Like usual I pushed brake pedal, pressed a button, and as it was clunking I heard and felt some click in the brake, then I put car in drive (while holding a brake) and the car started moving!! and it kept moving as I was frantically trying to brake harder, and it took considerable amount of force to stop the car...
After I released the brake and pressed again it responded normally.
While I moved probably only a foot or two during that incident, I was kind of scared... But it never happened again, so not sure if Nissan shop will be able to reproduce it...

Anyone had similar experience?
Leaf SL-e
Redmond, WA

41 000 electric miles and counting...

User avatar
davewill
Posts: 5083
Joined: Thu Mar 17, 2011 6:04 pm
Location: San Diego, CA, US

Re: Brakes problem!!

Wed Jun 22, 2011 10:09 am

That would certainly have got MY attention. Not good at all, what if a someone was back there and you couldn't get it stopped? I'd report that one to the dealer ASAP, even if you don't think they can reproduce it. It's a safety issue.

Anyway, thanks for the heads up, if it ever happens to me, I'll know to let the brake up for a sec and/or go for the parking brake.
2014 Rav4 EV, Blizzard Pearl White
2011 LEAF SL w/QC, Blue Ocean, returned at end of lease

User avatar
UkrainianKozak
Posts: 355
Joined: Thu May 12, 2011 2:53 pm
Delivery Date: 12 May 2011
Leaf Number: 001065
Location: Redmond, WA

Re: Brakes problem!!

Wed Jun 22, 2011 10:43 am

davewill wrote:That would certainly have got MY attention. Not good at all, what if a someone was back there and you couldn't get it stopped? I'd report that one to the dealer ASAP, even if you don't think they can reproduce it. It's a safety issue.

Anyway, thanks for the heads up, if it ever happens to me, I'll know to let the brake up for a sec and/or go for the parking brake.
I don't think parking brake would have been more effective... it take a second or so to engage, and I stopped the car probably in less then that... It all happened pretty fast...
Leaf SL-e
Redmond, WA

41 000 electric miles and counting...

msusser
Posts: 2
Joined: Fri Jun 03, 2011 2:39 pm
Delivery Date: 27 May 2011
Leaf Number: 3389

Re: Brakes problem!!

Thu Jun 23, 2011 8:18 pm

Yup, this happened to me today. I had to really step on the brake to stop the car. I'm trying to reproduce the incident.

User avatar
GeekEV
Posts: 1825
Joined: Tue Jan 18, 2011 4:11 pm
Delivery Date: 15 Feb 2011
Leaf Number: 0308
Location: NorCal, USA

Re: Brakes problem!!

Thu Jun 23, 2011 8:46 pm

That sounds like a variation on this thread: http://www.mynissanleaf.com/viewtopic.php?f=4&t=3916

2014 Chevy Spark EV 2LT
2013 Tesla Model S 60kWh[/url]
AV L2 EVSE + kWh meter
9.4kW Solar Array + enphase energy

User avatar
UkrainianKozak
Posts: 355
Joined: Thu May 12, 2011 2:53 pm
Delivery Date: 12 May 2011
Leaf Number: 001065
Location: Redmond, WA

Re: Brakes problem!!

Mon Jun 27, 2011 12:36 pm

I really like Nissan!
On Friday I got a call from Nissan tech, apparently they are on top of this forum! (I haven't reported the problem anywhere else...)
They'll be in Seattle tomorrow and would like to take a look at the car to read logs/error codes if any.
I still can't reproduce the problem though... Let's see if they'll be able to find anything...
Leaf SL-e
Redmond, WA

41 000 electric miles and counting...

User avatar
mwalsh
Posts: 9753
Joined: Thu Apr 22, 2010 10:10 am
Delivery Date: 05 Jan 2011
Leaf Number: 0213
Location: Garden Grove, CA

Re: Brakes problem!!

Mon Jun 27, 2011 12:43 pm

UkrainianKozak wrote:I really like Nissan!
On Friday I got a call from Nissan tech, apparently they are on top of this forum! (I haven't reported the problem anywhere else...)
Wow! Well done Nissan!
2011 Blue Ocean SL with 86,000 miles
2015 pack on 12/30/15
Tinted windows
Bosch AGM 12v
Ecopia 422+ tires
L1 EVSE upgrade
FIAMM horns
Superbright LED lighting
2013 sun visors
LED shifter
Heated seats
GT-R map lamp lenses
Altima illuminated door switches

User avatar
GeekEV
Posts: 1825
Joined: Tue Jan 18, 2011 4:11 pm
Delivery Date: 15 Feb 2011
Leaf Number: 0308
Location: NorCal, USA

Re: Brakes problem!!

Mon Jun 27, 2011 1:04 pm

+1
They must have figured out who you are through the VIN number on your profile. If not, that's pretty scary. :lol:

2014 Chevy Spark EV 2LT
2013 Tesla Model S 60kWh[/url]
AV L2 EVSE + kWh meter
9.4kW Solar Array + enphase energy

camasleaf
Posts: 662
Joined: Sun Sep 26, 2010 5:20 am
Delivery Date: 17 Jun 2011
Location: Camas, WA

Re: Brakes problem!!

Mon Jun 27, 2011 8:32 pm

After reading about the issue in the forum, yesterday I believe I noticed/heard/feel the clank in the brake pedal. I was in the garage, so there was no room for tests. I turned it off, with the foot off the pedal. Waited about 10 seconds and started again (press the pedal then the button) without any clanking and the brake worked fine when car was put in reverse. No parking brake was applied at all. I believe I had the driver door open when I started the car first time.
2011 SLe 06/17/11 Over 92000 miles 59%SOH
2018 Honda Clarity PHEV
2014 Model S P85 87000 miles 250 miles range
5.7kW DC Solar System

User avatar
EVDRIVER
Moderator
Posts: 6753
Joined: Sat Apr 24, 2010 7:51 am

Re: Brakes problem!!

Mon Jun 27, 2011 8:39 pm

ABS systems make noises at times, I would caution people from believing they have a brake issue at every noise or irregular pedal feel.

Return to “Problems / Troubleshooting”