defiancecp
Posts: 367
Joined: Mon Aug 16, 2010 4:02 pm
Delivery Date: 25 Aug 2011
Location: Little Rock

new owner - am I doing something wrong?

Thu Jun 16, 2011 1:42 pm

So I'm on my 3rd day, and I know better than to put any validity in the "remaining range" numbers. However, from what I've read, the charge remaining value should be pretty accurate, shouldn't it?

I've been feeling like the % remaining is lower than I expected every day when I got home, so today I really paid close attention:

This morning I started with 80% charge. Temp was 76 outside, so I didn't pre-engage environmental controls. It was a bit stuffy, so I had the a/c on and set to 75 (barely blowing inside). Drove in on eco mode.

I drove to work, exactly 10.0 miles according to google maps (which takes the same route I do. About 60% of that distance is interstate driving, and I was driving 60-65. Most of the rest is a split-lane highway I drove about 50 on.

At lunch, I took the car to have windows tinted - 7.8 miles, similar interstate/hwy mix as above, similar speeds, then back to work. I don't think I remembered to put it in eco mode this time. A/C on the whole time.

The odometer didn't show anything significant, so I know the window guy didn't take it for a joy ride or anything.

Now, I'm showing in the owners portal to have 33% remaining. That seems **WAY** low to me. Totaling up my route, that's <27 miles, with a consumption of 47% of the battery capacity - putting the theoretical max from 100% at 57 miles? And 80% at 46 miles? I know I'm not being uber-efficient, but with the driving above shouldn't I see closer to 70 from 100%, at least?

SparkyEV
Posts: 97
Joined: Tue May 17, 2011 4:15 pm
Delivery Date: 09 Jun 2011
Leaf Number: 3651
Location: San Jose, CA

Re: new owner - am I doing something wrong?

Thu Jun 16, 2011 2:10 pm

The SOC % you see in the owner's portal does not always match the actual state in the car. A more reliable method is to measure how many bars you consumed vs. miles covered. How many bars did you actually use?
2016 SV (30kWh)
@500 miles: AHr=79.88 SOH=100 Hx=95.3, GIDs=363
Was: 2011 Blue Ocean Leaf SL. Retired with 62k miles and 3 bars down.
My daily commute: 55 miles round trip, 92% freeway @ 55-60MPH, 5.0 miles/kWh average (per the dash)

User avatar
mwalsh
Posts: 9658
Joined: Thu Apr 22, 2010 10:10 am
Delivery Date: 05 Jan 2011
Leaf Number: 0213
Location: Garden Grove, CA

Re: new owner - am I doing something wrong?

Thu Jun 16, 2011 2:20 pm

Never mind.
Last edited by mwalsh on Thu Jun 16, 2011 2:24 pm, edited 2 times in total.
2011 Blue Ocean SL with 85,000 miles
2015 pack on 12/30/15
Tinted windows
Bosch AGM 12v
Ecopia 422+ tires
L1 EVSE upgrade
FIAMM horns
Superbright LED lighting
2013 sun visors
LED shifter
Heated seats
GT-R map lamp lenses
Altima illuminated door switches

User avatar
davewill
Posts: 5083
Joined: Thu Mar 17, 2011 6:04 pm
Location: San Diego, CA, US

Re: new owner - am I doing something wrong?

Thu Jun 16, 2011 2:22 pm

mwalsh wrote:
SparkyEV wrote:The SOC % you see in the owner's portal does not always match the actual state in the car. A more reliable method is to measure how many bars you consumed vs. miles covered. How many bars did you actually use?
33% in OP is 4 bars remaining. So if you deduct that from the 8 you have available at 80%..
That should be 10 bars at 80%, no?
2014 Rav4 EV, Blizzard Pearl White
2011 LEAF SL w/QC, Blue Ocean, returned at end of lease

SparkyEV
Posts: 97
Joined: Tue May 17, 2011 4:15 pm
Delivery Date: 09 Jun 2011
Leaf Number: 3651
Location: San Jose, CA

Re: new owner - am I doing something wrong?

Thu Jun 16, 2011 2:22 pm

Also, I've found that the best instrument for measuring your driving efficiency is the miles/kWh indicator on the dash (not the one in the center console, which reads high for unknown reasons). It provides both average miles/kWh and instantaneous. The instantaneous bar graph is good for getting instant feedback on the impact of hills, speed, climate control usage, driving style, etc. Try resetting it in the morning before you leave for work and see what you get at the end of the day. The average value is also good for determining your actual range. Just plug it into one of the following equations (determined by extensive analysis by hard-working MNL members):

range = mpk * 21 (for 100% charge)
range = mpk * 16.5 (for 80% charge)
2016 SV (30kWh)
@500 miles: AHr=79.88 SOH=100 Hx=95.3, GIDs=363
Was: 2011 Blue Ocean Leaf SL. Retired with 62k miles and 3 bars down.
My daily commute: 55 miles round trip, 92% freeway @ 55-60MPH, 5.0 miles/kWh average (per the dash)

User avatar
mwalsh
Posts: 9658
Joined: Thu Apr 22, 2010 10:10 am
Delivery Date: 05 Jan 2011
Leaf Number: 0213
Location: Garden Grove, CA

Re: new owner - am I doing something wrong?

Thu Jun 16, 2011 2:23 pm

davewill wrote:
mwalsh wrote:
SparkyEV wrote:The SOC % you see in the owner's portal does not always match the actual state in the car. A more reliable method is to measure how many bars you consumed vs. miles covered. How many bars did you actually use?
33% in OP is 4 bars remaining. So if you deduct that from the 8 you have available at 80%..
That should be 10 bars at 80%, no?
Yeah, your right. I don't know where my head's at today. I also misread the distance. I'm going to bow out of this one....just can't deal right now. Though actually, it still comes out to 4.5 miles a bar. Still seems low. But, again, I'm on the old firmware.
2011 Blue Ocean SL with 85,000 miles
2015 pack on 12/30/15
Tinted windows
Bosch AGM 12v
Ecopia 422+ tires
L1 EVSE upgrade
FIAMM horns
Superbright LED lighting
2013 sun visors
LED shifter
Heated seats
GT-R map lamp lenses
Altima illuminated door switches

defiancecp
Posts: 367
Joined: Mon Aug 16, 2010 4:02 pm
Delivery Date: 25 Aug 2011
Location: Little Rock

Re: new owner - am I doing something wrong?

Thu Jun 16, 2011 2:27 pm

This morning it was at 10 bars (I was trying out the 80% charge timer discussed here, so I specifically looked at it to be sure). I just checked and now it's at 4 bars.

Even if I can expect less than 60 miles, that's doesn't kill my commute, but if others are getting a lot more I just want to figure out if I'm doing something wrong or if something's wrong with my battery...


The mi/kwh on my console shows 3.3, and the one on my dash shows 3.1. It's slowly climbing from the 2.9 I had on it the first day.
Last edited by defiancecp on Thu Jun 16, 2011 2:31 pm, edited 1 time in total.

User avatar
davewill
Posts: 5083
Joined: Thu Mar 17, 2011 6:04 pm
Location: San Diego, CA, US

Re: new owner - am I doing something wrong?

Thu Jun 16, 2011 2:29 pm

It does seem suspicious. Is there an elevation change from home to work? It doesn't have to be one big obvious hill to have a huge impact. The good news if that's the case is that you will benefit just as much going home as it hurt going to work.
2014 Rav4 EV, Blizzard Pearl White
2011 LEAF SL w/QC, Blue Ocean, returned at end of lease

defiancecp
Posts: 367
Joined: Mon Aug 16, 2010 4:02 pm
Delivery Date: 25 Aug 2011
Location: Little Rock

Re: new owner - am I doing something wrong?

Thu Jun 16, 2011 2:35 pm

I didn't think there was ... Found this web site:
http://www.daftlogic.com/sandbox-google ... titude.htm

Which says I go from 402 to 537... I wouldn't think that would be enough to matter would it?

User avatar
surfingslovak
Vendor
Posts: 3809
Joined: Mon Jun 13, 2011 1:35 pm

Re: new owner - am I doing something wrong?

Thu Jun 16, 2011 2:36 pm

I'm having a similar problem. Yesterday I drove pretty much exactly 50 miles and the battery charge went from 92% to 33%. I got these numbers from Nissan's owner online portal, which I use to monitor the charging process. If I got my math right, 50 miles / 0.59 equals to 85 miles range. I'm driving very conservatively, live in California, I'm avoiding freeways like the devil and I'm always in ECO mode.

Return to “Range / Efficiency / Carwings”