User avatar
davewill
Posts: 5083
Joined: Thu Mar 17, 2011 6:04 pm
Location: San Diego, CA, US

Re: GE Wattstation Dead on Day 2 of use.

Wed Jul 11, 2012 11:26 am

jms wrote:My concern is this: If the AeroVironment evse and the 110 evse provided by Nissan do not do the diode check, then how would you know that yours had failed? It is possible that the diode has a high rate of failure but since AeroVironment and Nissan are ignoring that part of J1772 standard it goes undetected?
Quite possible, although since almost all of the public EVSEs I'm aware of DO the diode check, I'd think most owners would find out sooner or later. Also, the recent failures tied to the Wattstation have also failed to charge on the AV and the supplied L1 units.
2014 Rav4 EV, Blizzard Pearl White
2011 LEAF SL w/QC, Blue Ocean, returned at end of lease

jms
Posts: 59
Joined: Fri Sep 09, 2011 11:24 am
Delivery Date: 21 Feb 2012
Leaf Number: 17880
Location: Pittsburgh, PA

Re: GE Wattstation Dead on Day 2 of use.

Wed Jul 11, 2012 11:39 am

I know they asked for the model number and serial number of my level 2 evse. So I guess they are tracking these failures. I don't know how many failures we are actually dealing with. When I search the forum here I see a few but only about half were using or had used the wattstation. So I don't want to blame GE if it isn't their fault but I don't want them to skate if it is.

Also I don't know how many drivers are using public charging stations. In Western PA I know of 3 that are not Nissan dealerships. That's for all of southwestern PA.
Now - 2013 Nissan Leaf SL - Silver

Gone - 2012 Nissan Leaf SL - Super Black

javan
Posts: 84
Joined: Sat Feb 27, 2010 8:45 pm
Delivery Date: 23 Jul 2012
Leaf Number: 022207
Location: Trinidad, CA

Re: GE Wattstation Dead on Day 2 of use.

Wed Jul 11, 2012 12:17 pm

Well, day 1 of my newly installed GE WattStation is going well. Wiring and installation took a couple of hours for the electricians. Charging is going on now and seems to be progressing rapidly. More to follow.
14 BP 225 watt solar panels on the house roof.

yeswaydude
Posts: 75
Joined: Mon Aug 29, 2011 6:27 pm
Delivery Date: 29 Feb 2012
Leaf Number: 18216

Re: GE Wattstation Dead on Day 2 of use.

Thu Jul 12, 2012 5:05 am

yeswaydude wrote:Well, based on all of the posts I read I cancelled my order with Lowe's for the GE WattStation and shipped my Nissan-supplied unit off to evseupgrade today.
I got the newly-upgraded unit back and the electrician installed the new L6-20 receptacle yesterday. I checked the iPhone app, and it said it would take 13 hours to charge on trickle and only 5 hours on normal. I plugged it in, checked the app again about 4 1/2 hours later, and it was done!

Totally awesome! :-)

Now I just need to get Lowe's to refund my money! :-(
Reserved: 2010.04.20, Delivered: 2012.02.29
Color: Super Black
Charging Dock: Blink
Most Miles for Single Charge: 82
Most Miles Lately: 76
Region: Philadelphia

User avatar
lonndoggie
Posts: 431
Joined: Fri Apr 23, 2010 12:10 pm
Delivery Date: 22 Apr 2011
Leaf Number: 1995
Location: Encinitas, CA (N. San Diego County)

Re: GE Wattstation Dead on Day 2 of use.

Fri Jul 13, 2012 11:40 am

So today this shows up on plugincars.com:

Dealer warns that using a GE Wattstation can damage your LEAF

Hrm.

Stone Brewery in Escondido has a commercial GE Wattstation. Haven't used it--yet. Wondering if I should.
Res: 4/20, RAQ: 10/1, Order: 10/7
EV Proj OK 9/17, install 4/19, 2nd meter 5/5
Pend > Apr/11 > 4/15 > 4/19 > 4/15 > 4/18 > 4/22 > 6/14 > 6/16 > 6/22
Delivered 6/15!!
VIN: 2494
Ocean Blue eTec
7.36kW DC PV Array

DaveinOlyWA
Posts: 15170
Joined: Sat Apr 24, 2010 7:43 pm
Delivery Date: 16 Nov 2019
Leaf Number: 319862
Location: Olympia, WA
Contact: Website

Re: GE Wattstation Dead on Day 2 of use.

Fri Jul 13, 2012 12:44 pm

lonndoggie wrote:So today this shows up on plugincars.com:

Dealer warns that using a GE Wattstation can damage your LEAF

Hrm.

Stone Brewery in Escondido has a commercial GE Wattstation. Haven't used it--yet. Wondering if I should.

i might wait for an update
2011 SL; 44,598 mi, 87% SOH. 2013 S; 44,840 mi, 91% SOH. 2016 S30; 29,413 mi, 99% SOH. 2018 S; 25,185 mi, SOH 92.23%. 2019 S Plus; 14,342.8 mi, 93.16% SOH
My Blog; http://daveinolywa.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Rauv
Posts: 127
Joined: Mon Mar 05, 2012 10:04 am
Delivery Date: 31 May 2012
Leaf Number: 19000
Location: Twin Cites, MN

Re: GE Wattstation Dead on Day 2 of use.

Fri Jul 13, 2012 6:44 pm

I have the GE Wattstation EVSE. 35 charges to date and no issues. fingers crossed.
2013 Cayenne SL [70 months][45000 mi][11 bar]
GE Wattstation 7.2kw EVSE + EVSE Upgrade (16A)
5.67 kw PV System. 3-ton GSHP

User avatar
DaveEV
Posts: 6249
Joined: Fri Apr 23, 2010 3:51 pm
Location: San Diego

Re: GE Wattstation Dead on Day 2 of use.

Fri Jul 13, 2012 8:14 pm

lonndoggie wrote:Stone Brewery in Escondido has a commercial GE Wattstation. Haven't used it--yet. Wondering if I should.
The commercial unit appears to be completely different than the residential units. The Stone EVSE does hum very loudly when used, though. I know that many have used it without issue so far - I've only used it briefly as I didn't need the charge at the time.

User avatar
lonndoggie
Posts: 431
Joined: Fri Apr 23, 2010 12:10 pm
Delivery Date: 22 Apr 2011
Leaf Number: 1995
Location: Encinitas, CA (N. San Diego County)

Re: GE Wattstation Dead on Day 2 of use.

Sun Jul 15, 2012 12:30 pm

drees wrote:
lonndoggie wrote:Stone Brewery in Escondido has a commercial GE Wattstation. Haven't used it--yet. Wondering if I should.
The commercial unit appears to be completely different than the residential units. The Stone EVSE does hum very loudly when used, though. I know that many have used it without issue so far - I've only used it briefly as I didn't need the charge at the time.
Thanks for that input. I tweeted them the question, they said they haven't received any complaints (and Koch drives a Volt, which doesn't seem to exhibit any problems).
Res: 4/20, RAQ: 10/1, Order: 10/7
EV Proj OK 9/17, install 4/19, 2nd meter 5/5
Pend > Apr/11 > 4/15 > 4/19 > 4/15 > 4/18 > 4/22 > 6/14 > 6/16 > 6/22
Delivered 6/15!!
VIN: 2494
Ocean Blue eTec
7.36kW DC PV Array

av8r
Posts: 4
Joined: Sun Jul 15, 2012 1:01 pm
Delivery Date: 26 Jun 2012

Re: GE Wattstation Dead on Day 2 of use.

Sun Jul 15, 2012 1:15 pm

Chalk up another Leaf/Wattstation victim. On the second charging of my Leaf on the very first day I had it, the circuit breaker tripped when I plugged in the GE Wattstation J1772 'ray-gun' plug into the vehicle. I removed the plug and reset the breaker, but the Wattstation would not come back on. I tried the EVSE unit supplied by Nissan and it would not charge the vehicle. When I checked the vehicle, there was a yellow warning light that said to take the vehicle to the Nissan dealer for service. I drove the car to the dealership and they wound up replacing the charging unit in the vehicle (took over 2 weeks to get the car back.) I had my electrician look at the GE Wattstation and he found two 40 amp fuses blown in the GE unit. After that, the GE unit came back on and acted normally. On advice of the Nissan National Post Sales group, I have not tried to use the GE Wattstation again, but only have been using the Nissan supplied 120V EVSE unit to charge the car. And, just this weekend, I saw an article in the New York Times, indicating that there is a "discussion" going on between Nissan and GE about the use of the GE Wattstation. Here is that link: http://wheels.blogs.nytimes.com/2012/07 ... san-leafs/" onclick="window.open(this.href);return false;

Return to “EVSE / Charging Equipment and Networks”