bmori
Posts: 1
Joined: Fri Jul 20, 2018 7:05 pm
Delivery Date: 21 Jul 2018

Loud sustained whine after powering off

Fri Jul 20, 2018 7:37 pm

Hello,
I got my used 2015 Nissan Leaf about a week ago and today there was a new noise. When I shut the car off, it started making a very loud sustained high pitch noise near the dash. I walked out of the car and checked that the noise was not coming from under the hood. It was the loudest by the dashboard.

It went away after about 5-10 minutes. Then when I got home and shut off the car it happened again. It again stopped after about 5-10 minutes.
I recorded some of it if you want to hear:
https://drive.google.com/file/d/1CJkreS ... jMVJb/view

I found out today that the 12 volt battery needs to be replaced. Maybe these are related.

If anyone has an idea of what this is I would appreciate any tips.
thanks

brenton
Posts: 24
Joined: Sun Sep 17, 2017 3:08 pm
Delivery Date: 17 Aug 2015
Leaf Number: 404682

Re: Loud sustained whine after powering off

Tue Jul 24, 2018 11:51 am

Did it sound like a notification sort of sound or like some accidental sound? In other words, was the car intentionally indicating something to you. e.g. did it sound like the "door open" or "lights on" chime, or did it sound like some sort of capacitor buzzing or something unintentional like that?

bement
Posts: 1
Joined: Thu Sep 27, 2018 6:06 pm
Delivery Date: 28 Sep 2018

Re: Loud sustained whine after powering off

Thu Sep 27, 2018 6:12 pm

Hello, did you find the cause of this sound? My car began doing the same thing this morning and I now have a ev system warning light on.

pmb2016Leaf
Posts: 1
Joined: Mon Nov 26, 2018 4:35 pm
Delivery Date: 26 Nov 2018
Leaf Number: 312638

Re: Loud sustained whine after powering off

Mon Nov 26, 2018 4:40 pm

Any update on this issue? Was it the 12v battery? My 2016 has now done this two days in a row. Same symptoms, after shutting it off a loud sustained whine that continues for several minutes, then stops. While it is making the noise I can't start the car. It may initialize after a couple tries but the power steering and brakes are not operable. Come back later and it seems to work again. I could post an identical audio of the sound as the original poster. I'm planning to call the dealer in the morning.

Update: The issue turned out to be a bad cell in the 12v battery. The dealer replaced it under warranty and the issue is resolved. We had a cold snap that explains the sudden appearance of the issue with the 12v battery, as would be the case with an ice vehicle.

micahbartlett
Posts: 2
Joined: Mon Jan 21, 2019 2:13 pm
Delivery Date: 21 Jan 2019

Re: Loud sustained whine after powering off

Sat Jan 26, 2019 1:22 pm

Wondering if you found an answer to this. My 2011 is making the same noise. It only turns off if I unhook the 12V battery.
Any help is appreciated.
https://youtu.be/ilFQ4Tkv2UM

LeftieBiker
Moderator
Posts: 16171
Joined: Wed May 22, 2013 3:17 am
Delivery Date: 30 Apr 2018
Location: Upstate New York, US

Re: Loud sustained whine after powering off

Sat Jan 26, 2019 2:30 pm

Are you leaving the headlight switch on? Because the car will make a sound much like that if you leave the lights on...
Scarlet Ember 2018 Leaf SL W/ Pro Pilot
2009 Vectrix VX-1 W/18 Leaf modules, & 3 EZIP E-bicycles.
BAFX OBDII Dongle
PLEASE don't PM me with Leaf questions. Just post in the topic that seems most appropriate.

LJensen
Posts: 1
Joined: Wed Sep 11, 2019 3:07 pm
Delivery Date: 0- 0-2012

Re: Loud sustained whine after powering off

Wed Sep 11, 2019 3:10 pm

Our 2012 is doing the whine this very moment, has been for about 15 minutes now. We have unplugged the 12v and it continued to make the noise.

Any other ideas?

greytwist
Posts: 1
Joined: Thu Dec 03, 2020 6:47 pm
Delivery Date: 04 Dec 2020
Leaf Number: 2015

Re: Loud sustained whine after powering off

Thu Dec 03, 2020 6:54 pm

I just had the same issue with my 2015. One day it wouldn't actually start (would not go into gear and the dash lights were all on). I plugged it in and got it to start later that afternoon. I had weird intermittent problems with it over the next few days. Once it started but the red brake light and car with exclamation mark was lit up (EV SYSTEM warning). Random issues with it not going into gear. Mostly seemed like if I had the radio off, seat, searing , and heater off it would start. Finally one day it wouldn't regen brake and wouldn't charge after plugging it in. This was over the coarse of a week. I had the exact buzzing sound a few times when I turned if off too. Took it to the dealership and they replaced the 12V battery and everything is back to normal. I hope this helps save some people some heart ache and money in the future. Just replace 12V battery (check connections and battery terminals et al. ). Good luck and happy leafing

Return to “Problems / Troubleshooting”