clivech
Posts: 33
Joined: Wed May 25, 2022 8:59 am
Delivery Date: 25 May 2022
Leaf Number: 006993

Can't get a fast charge on ChaDeMo charger socket

I rashly decided to take my family on holiday in my 2012 Leaf, which I have only owned for a few months and never fast-charged before, even though we had to go 150 miles to get to our destination. I plotted a route and got to the first fast charger with 10 miles to spare. Plugged the ChaDeMo in and... nothing. The charger just shut off after about 20 seconds without charging. We made it to another charger and tried again. Same result: swiped the card, machine said Charging session starting... and then nothing. It just shut down after about 20 seconds with a message on the screen: Charging session ended. We had to leave the car with a dealer, but when we got back a week later they said they couldn't do anything because they didn't have a ChaDeMo charger, and the diagnostic machine needed them to plug it in at the same time as the diagnostic was connected. Since then I have contacted 3 local dealers and none of them has both the ChaDeMo charger and the diagnostic equipment. Has anyone else had this problem of not being able to fast charge their Leaf? And how did you get the problem fixed, if you did? Thanks.
alozzy
Posts: 2615
Joined: Fri Jan 20, 2017 4:25 pm
Delivery Date: 18 Jan 2017
Location: Vancouver, BC
Contact: Website

Re: Can't get a fast charge on ChaDeMo charger socket

You said that you swiped the card...

What card? What network were the DC fast chargers on?

It sounds like there's a good possibility that you have a RFID card but no money in the account, or you tried to use a card that's intended for a different charge network.

This is one of the stupidest things about the current state of DC fast chargers - you typically can't tap a credit card and expect that to work. Instead, you need either an RFID card for each network you might use, or you need to use mobile apps...

If you look on the DC fast charger's front panel, there should be an indication of what network it's setup on. Once you figure out the correct network, then install their app rather than using the RFID card.

Once the app(s) is installed, check your account balance within the app and top up your balance with a credit card via the app.

Finally, try charging via the app. If that works, try the RFID card too...
Vancouver, CA owner of a 2013 Ocean Blue SV + QC, purchased 01/2017 in WA
Zencar 12/20/24/30A L1/L2 portable EVSE
1-1/4" Curt #11396 hitch
After market, DIY LED DRLs
LeafSpy Pro + Konnwei KW902 ELM327 BT OBDII dongle
Loving my first BEV :D
clivech
Posts: 33
Joined: Wed May 25, 2022 8:59 am
Delivery Date: 25 May 2022
Leaf Number: 006993

Re: Can't get a fast charge on ChaDeMo charger socket

I tried two different chargers on different networks. The first was a GeniePoint. I downloaded the app, put money in my account and started charging. Nothing. I spent half an hour on the phone with GeniePoint trying to get it to charge. We both gave up. The second was a pay-as-you-go system with no app at a Shell Recharge station. The card I swiped was my credit card, which it said it accepted. Then it began the charging session, but after about 20 seconds there was a "thunk" and the screen on the charger said Session Finished, or words to that effect. So it's not that I didn't understand the systems for payment or that I tried the wrong method to pay. The chargers were both set up and ready to charge my car, but when I plugged them into the CHAdeMO socket the first blue light came on on top of the dashboard for about 20 seconds and then went off. No charging occurred.

I have since used my LeafSpy and found some DTCs that might be relevant: B29C1 3168 CHARGER EVSE VC-98; B29C1 2368 CHARGER EVSE VC-98; B2820 0028 CHARGER Quick Charger VC-63; and B2802 2368 CHARGER Q/CHG Isolation Sig Err VC-56. I've looked at the relevant pages of the service manual but frankly I don't know where to start in terms of what the actual cause might be or how to go about fixing the problem. I'm hoping the dealer will be able to help me. I have called Nissan UK and they have taken the case. They are trying to find a dealer with a CHAdeMO charger onsite.
LeftieBiker
Moderator
Posts: 19426
Joined: Wed May 22, 2013 3:17 am
Delivery Date: 30 Apr 2018
Location: Upstate New York, US

Re: Can't get a fast charge on ChaDeMo charger socket

Isolation errors are essentially internal short circuits, and they are the kind of errors that cause the system in which they appear to shut down. (I had a 2015 Zero SR that exhibited them.) If you could tell us when you bought the car, who sold it, etc, we may be able to determine if this was a known problem when the car was sold to you.
Brilliant Silver 2021 Leaf SV40 W/ Pro Pilot & Protection
2009 Vectrix VX-1 W/18 Leaf modules, & 2 lithium E-bicycles.
BAFX OBDII Dongle
PLEASE don't PM me with Leaf questions. Just post in the topic that seems most appropriate.
coulomb
Posts: 253
Joined: Thu Oct 09, 2014 5:08 pm
Delivery Date: 07 Mar 2015
Leaf Number: 200445
Location: Brisbane, Australia

Re: Can't get a fast charge on ChaDeMo charger socket

LeftieBiker wrote: Sat Sep 03, 2022 10:56 am Isolation errors are essentially internal short circuits, and they are the kind of errors that cause the system in which they appear to shut down.
Agreed, except that isolation failure could be leakage, not a hard short. For example, it could be due to road salt getting near the CHAdeMO high voltage wires or pins, causing a leakage to chassis when the salt absorbs moisture. If the leakage was after the quick charge contactors, this would not affect driving or AC charging, only quick charging.

Leakage is also the kind of phenomenon whereby the application of high voltage can slowly cause current to increase over many seconds, explaining the ~20 second delay before charging shuts down. If that's the case, cleaning the back of the CHAdeMO connector with alcohol might fix it. I would pull the high voltage disconnect before attempting this, or leave it to the techs to do that. Though it seems unlikely to me that the fault fixing procedure would include something so simple and practical.
2012 Leaf with new battery May 2019. New to me June 2019.
GerryAZ
Gold Member
Posts: 3464
Joined: Mon Nov 22, 2010 6:47 pm
Delivery Date: 12 Jun 2011
Location: Phoenix, AZ

Re: Can't get a fast charge on ChaDeMo charger socket

Those errors actually look like communication errors between the car and charger, The isolation error is actually isolation signal error. I had similar charging failures with a couple DCQC units shortly before my 2011 met its untimely demise. I attributed it either to charger connector wear or charge port wear. There were times when I was able to charge after clearing error codes with Leaf Spy.
Gerry
Silver LEAF 2011 SL rear ended (totaled) by in-attentive driver 1/4/2015 at 50,422 miles
Silver LEAF 2015 SL purchased 2/7/2015; traded 8/10/2019 at 82,436 miles
White LEAF 2019 SL Plus purchased 8/10/2019
coulomb
Posts: 253
Joined: Thu Oct 09, 2014 5:08 pm
Delivery Date: 07 Mar 2015
Leaf Number: 200445
Location: Brisbane, Australia

Re: Can't get a fast charge on ChaDeMo charger socket

GerryAZ wrote: Sat Sep 03, 2022 9:47 pm The isolation error is actually isolation signal error.
Ah, good point.
2012 Leaf with new battery May 2019. New to me June 2019.
LeftieBiker
Moderator
Posts: 19426
Joined: Wed May 22, 2013 3:17 am
Delivery Date: 30 Apr 2018
Location: Upstate New York, US

Re: Can't get a fast charge on ChaDeMo charger socket

I didn't mean to imply hard shorts, but i guess I did anyway. Yes, signal leakage on the CANBUS seems likely. The isolation errors on the SR could actually be cleared, but would reappear in pretty short order, so to speak.
Brilliant Silver 2021 Leaf SV40 W/ Pro Pilot & Protection
2009 Vectrix VX-1 W/18 Leaf modules, & 2 lithium E-bicycles.
BAFX OBDII Dongle
PLEASE don't PM me with Leaf questions. Just post in the topic that seems most appropriate.
coulomb
Posts: 253
Joined: Thu Oct 09, 2014 5:08 pm
Delivery Date: 07 Mar 2015
Leaf Number: 200445
Location: Brisbane, Australia

Re: Can't get a fast charge on ChaDeMo charger socket

Seems unlikely if the CHAdeMO charging is the only symptom, but isolation signal errors suggest CANbus errors, and CANbus errors suggest a weak and/or poorly charged auxiliary battery. Can we eliminate the auxiliary (12V) battery, perhaps by giving it a really good charge and trying again soon after?
2012 Leaf with new battery May 2019. New to me June 2019.
DaveinOlyWA
Posts: 16166
Joined: Sat Apr 24, 2010 7:43 pm
Delivery Date: 16 Nov 2019
Leaf Number: 319862
Location: Olympia, WA
Contact: Website

Re: Can't get a fast charge on ChaDeMo charger socket

alozzy wrote: Sat Sep 03, 2022 1:12 am You said that you swiped the card...

What card? What network were the DC fast chargers on?

It sounds like there's a good possibility that you have a RFID card but no money in the account, or you tried to use a card that's intended for a different charge network.

This is one of the stupidest things about the current state of DC fast chargers - you typically can't tap a credit card and expect that to work. Instead, you need either an RFID card for each network you might use, or you need to use mobile apps...

If you look on the DC fast charger's front panel, there should be an indication of what network it's setup on. Once you figure out the correct network, then install their app rather than using the RFID card.

Once the app(s) is installed, check your account balance within the app and top up your balance with a credit card via the app.

Finally, try charging via the app. If that works, try the RFID card too...
He got the "charge started" message.
2011 SL; 44,598 mi, 87% SOH. 2013 S; 44,840 mi, 91% SOH. 2016 S30; 29,413 mi, 99% SOH. 2018 S; 25,185 mi, SOH 92.23%. 2019 S Plus; 40,611 mi, 90.49% SOH
My Blog; http://daveinolywa.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Return to “Problems / Troubleshooting”