User avatar
EVDRIVER
Moderator
Posts: 6753
Joined: Sat Apr 24, 2010 7:51 am

Re: Nissan/AV L2 EVSE not charging

Wed Feb 16, 2011 6:48 pm

Almost all reputable MFG pay return shipping, particularly when it is basically DOA.

User avatar
GeekEV
Posts: 1825
Joined: Tue Jan 18, 2011 4:11 pm
Delivery Date: 15 Feb 2011
Leaf Number: 0308
Location: NorCal, USA

Re: Nissan/AV L2 EVSE not charging

Wed Feb 16, 2011 8:03 pm

EVDRIVER wrote:Almost all reputable MFG pay return shipping, particularly when it is basically DOA.
Well, we know what the prevailing public opinion on AV is. :lol:

On the one hand, the regional manager has been calling me all evening to try different things, but we're finally resigned to sending it back. On the other hand, they're adamant about not paying return shipping. They seem miffed that I didn't have them install it...

2014 Chevy Spark EV 2LT
2013 Tesla Model S 60kWh[/url]
AV L2 EVSE + kWh meter
9.4kW Solar Array + enphase energy

User avatar
evnow
Moderator
Posts: 11480
Joined: Thu Apr 22, 2010 11:41 am
Delivery Date: 25 Feb 2011
Leaf Number: 303
Location: Seattle, WA

Re: Nissan/AV L2 EVSE not charging

Wed Feb 16, 2011 9:44 pm

MrZorg wrote:On the one hand, the regional manager has been calling me all evening to try different things, but we're finally resigned to sending it back. On the other hand, they're adamant about not paying return shipping. They seem miffed that I didn't have them install it...
Aren't you asking them to come and replace it for $300 ... ?
1st Leaf : 2/28/2011 to 5/6/2013
2nd Leaf : 5/4/2013 to 3/21/2017
Volt : 3/25/2017 to 5/25/2018
Model 3 : 5/10/2018 to ?

smkettner
Posts: 7423
Joined: Mon Aug 09, 2010 10:13 pm
Delivery Date: 26 Feb 2014
Location: Orange County, CA

Re: Nissan/AV L2 EVSE not charging

Wed Feb 16, 2011 10:06 pm

Again $300 would seem rather high for 30 minutes work :shock:
I bet a local guy would swap it for $100

At least you should be able to ship it for less than the $50 AV charges
You saved the box, right?
1 bar lost at 21,451 miles, 16 months.
2 bar lost at 35,339 miles, 25 months.
LEAF traded at 45,400 miles for a RAV4-EV
RAV4 traded in for I-Pace Dec 2018

User avatar
GeekEV
Posts: 1825
Joined: Tue Jan 18, 2011 4:11 pm
Delivery Date: 15 Feb 2011
Leaf Number: 0308
Location: NorCal, USA

Re: Nissan/AV L2 EVSE not charging

Wed Feb 16, 2011 10:31 pm

Yeah, I saved the box. I'll swap it myself, thank you very much. Even if I don't get them to pick up my return shipping, I still come out WAAAAY ahead of the game. I think I have the dubious honor of being the first cash-and-carry AV customer to need an RMA. They don't seem to have the process completely figured out yet. The second guy I spoke to said they'd discuss the shipping since it was DOA and see what they decide.

Anyhoo...

2014 Chevy Spark EV 2LT
2013 Tesla Model S 60kWh[/url]
AV L2 EVSE + kWh meter
9.4kW Solar Array + enphase energy

User avatar
GeekEV
Posts: 1825
Joined: Tue Jan 18, 2011 4:11 pm
Delivery Date: 15 Feb 2011
Leaf Number: 0308
Location: NorCal, USA

Re: Nissan/AV L2 EVSE not charging

Wed Feb 16, 2011 10:34 pm

Oh, forgot to mention, they did at least agree to do a cross-ship to minimize downtime. That's something.

2014 Chevy Spark EV 2LT
2013 Tesla Model S 60kWh[/url]
AV L2 EVSE + kWh meter
9.4kW Solar Array + enphase energy

User avatar
LakeLeaf
Posts: 1424
Joined: Mon Jun 07, 2010 4:15 pm
Delivery Date: 04 Aug 2018
Location: South Lake Tahoe, California

Re: Nissan/AV L2 EVSE not charging

Wed Feb 16, 2011 10:54 pm

A little strange that they won't pay to ship it back.

I don't understand why it matters who installed it. If the unit is faulty, it's faulty and AV should stand behind it. Heck - I've had stuff that costs $25 shipped and had issues and the shipped promptly issued an RMA and paid for the return shipping. This sucker is about $800.

If it turns out to be an issue with the installation - then AV may want to rethink whether then want to do cash and carry - or relook at their documentation to make the installation flawless.

smkettner
Posts: 7423
Joined: Mon Aug 09, 2010 10:13 pm
Delivery Date: 26 Feb 2014
Location: Orange County, CA

Re: Nissan/AV L2 EVSE not charging

Wed Feb 16, 2011 11:13 pm

It was installed on 240vac with a double breaker, yes?
I can't imagine it is the installation. Pretty much a slam dunk.
1 bar lost at 21,451 miles, 16 months.
2 bar lost at 35,339 miles, 25 months.
LEAF traded at 45,400 miles for a RAV4-EV
RAV4 traded in for I-Pace Dec 2018

User avatar
GeekEV
Posts: 1825
Joined: Tue Jan 18, 2011 4:11 pm
Delivery Date: 15 Feb 2011
Leaf Number: 0308
Location: NorCal, USA

Re: Nissan/AV L2 EVSE not charging

Wed Feb 16, 2011 11:20 pm

I know, right? Maybe they'll change their mind. From all the tests they had me do, they seem pretty sure it's not the car or the charger proper, but rather a faulty J1772 connector. They said they'd seen this once before, but that since it was their own install they found and swapped it on the spot. They were also quick to point out that the connector was the one piece they bought and didn't make themselves. :lol:

EDIT: typo, it's J1772 not J1172...
Last edited by GeekEV on Thu Feb 17, 2011 12:21 am, edited 1 time in total.

2014 Chevy Spark EV 2LT
2013 Tesla Model S 60kWh[/url]
AV L2 EVSE + kWh meter
9.4kW Solar Array + enphase energy

User avatar
evnow
Moderator
Posts: 11480
Joined: Thu Apr 22, 2010 11:41 am
Delivery Date: 25 Feb 2011
Leaf Number: 303
Location: Seattle, WA

Re: Nissan/AV L2 EVSE not charging

Wed Feb 16, 2011 11:29 pm

MrZorg wrote:I know, right? Maybe they'll change their mind. From all the tests they had me do, they seem pretty sure it's not the car or the charger proper, but rather a faulty J1172 connector. They said they'd seen this once before, but that since it was their own install they found and swapped it on the spot. They were also quick to point out that the connector was the one piece they bought and didn't make themselves. :lol:
In that case it makes sense to swap it out yourself.
1st Leaf : 2/28/2011 to 5/6/2013
2nd Leaf : 5/4/2013 to 3/21/2017
Volt : 3/25/2017 to 5/25/2018
Model 3 : 5/10/2018 to ?

Return to “Problems / Troubleshooting”